Svake sekunde u BiH korupcija odnese 47 maraka. Brojač je počeo sa radom 18. augusta 2012. godine.
ACCOUNT PREDSTAVLJA
15. Jul. 2019.
Priručnik za sudije i tužioce: Korupcijski rizici u postupcima javnih nabavki
ACCOUNT ovim izdanjem nudi pravosudnoj zajednici svojevrsni alat za efikasnije procesuiranje i sankcionisanje krivičnih djela korupcije u oblasti javnih nabavki

 ACCOUNT je danas predstavio “Priručnik za sudije i tužioce: Korupcijski rizici u postupcima javnih nabavki”, autora Adnana Tulića, Mirele Porobić i Slobodana Golubovića. Priručnik je rezultat aktivnosti Mreže ACCOUNT na polju borbe protiv korupcije u javnim nabavkama i cilj mu je pružiti doprinos efikasnijoj prevenciji  zloupotreba, te efikasnijem procesuiranju i sankcionisanju krivičnih djela korupcije u javnim nabavkama.

 

“…Publikacija predstavlja značajan iskorak u istraživanja problematike krivičnopravnog odgovora na zloupotrebe u postupcima javnih nabavki. Publikacija daje mnoštvo podataka o samom zakonodavnom okviru za javne nabavke, vrstama postupaka, te za sve sudije i tužioce koji postupaju u predmetima u vezi sa javnim nabavkama čini solidnu osnovu za efikasniju i djelotvorniju borbu protiv zloupotrebe u postupcima javnih nabavki “ – navodi se u recenziji Milice Pranjić, pravne savjetnice specijalizovane za oblast javnih nabavki. 

Kroz sistem javnih nabavki  godišnje se u Bosni i Hercegovini potroši preko dvije milijarde KM. Zbog velike količine novca koji se troši za nabavke dobara i usluga u okviru javnih projekata, oblast javnih nabavki je naročito podložna korupciji. Cilj uređenja sistema javnih nabavki, pored ostvarenja osnovnog načela ekonomičnosti i efikasnosti upotrebe javnih sredstava, jeste i borba protiv korupcije u toj oblasti.

 

Priručnik poseban akcenat stavlja na primjere iz sudske prakse, specifičnosti dokazivanja krivičnog djela, te ključne dileme i probleme u praksi procesuiranja korupcije u javnim nabavkama. Iako primarno namjenjen sudijama i tužiocima, Priručnik će biti od koristi I brojnim drugim akterima Sistema javnih nabavki.

 

“ Smatram da će Priručnik koristiti ne samo sudijama i tužiocima kojima je prvenstveno namijenjen, nego i svim ostalim institucijama i organima nadležnim za praćenje primjene Zakona o javnim nabavkama, ovlaštenim službenim osobama, ugovornim organima i ostalim učesnicima u postupcima javnih nabavki da prije svega na vrijeme uklone koruptivne rizike u postupku javne nabavke, lakše prepoznaju koruptivno ponašanje i učine sve iz svoje nadležnosti da se počinioci krivičnih djela u postupcima javnih nabavki sankcionišu, a može poslužiti i nadležnim institucijama u pripremi predloženih izmjena i dopuna zakona” – ocjenjuje Alma Salkić Mijić, članica Ureda za razmatranje žalbi BiH.

 

“Priručnik za sudije i tužioce: Korupcijski rizici u postupcima javnih nabavki” je dostupan za preuzimanje – ovdje.