Svake sekunde u BiH korupcija odnese 47 maraka. Brojač je počeo sa radom 18. augusta 2012. godine.
ACCOUNT i Helsinški odbor za ljudska prava RS povodom Svjetskog dana borbe protiv korupcije upozorili
10. Dec. 2018.
Koruptivna legislativa pogoduje koruptivnom zapošljavanju
Analiza zakonodavnog okvira u oblasti zapošljavanja je obuhvatila sedam kantona
Mirjana Ćuskić, Helsinški odbor

Legislativa u oblasti zapošljavanja u javnom sektoru u BiH sadrži koruptivne odredbe, a praksa zapošljavanja u javnim institucijama, ustanovama i preduzećima dokazuje da se zakonske manjkavosti obilato koriste za koruptivno zapošljavanje. Analiza zakonodavnog okvira u oblasti zapošljavanja u javnom sektoru, koja je predstavljena danas u Tuzli, pokazuje da:


    • Rukovodilac ima diskreciono pravo da odabere kandidata bez objekitvno utvrđenih smjernica;


    • Rukovodioci osnivaju ad hoc komisije, a većina članova komisije (2 od 3) za selekciju su odgovorni rukovodiocu institucije;


    • Federalna Uredba koja se primjenjuje u većini kantona ne ostavlja kandidatima pravo na pravni lijek;


    • Vrijeme pripreme pitanja od strane komisije nije ograničeno, što ostavlja prostor da se kandidati ranije upoznaju sa istim;


    • Ne postoji mogućnost kontrole kvalitete odgovora kandidata;


    • Javnost ne učestvuje kao korektivni element procesa zapošljavanja;


“Manje – više u svim kantonima situacija je slična. Zapošljavanje na osnovu diskrecionog prava rukovodioca je problem koji treba što prije riješiti, kako bi se spriječilo da rukovodioci biraju podobne, a ne sposobne. Komisije su također pod uticajem rukovodioca. Kad je riječ o federalnoj Uredbi, koju primjenjuju pojedini kantoni, ona kandidatima ne pruža mogućnost žalbe” - istakla je Mirjana Ćuskić iz Helsinškoh odbora za ljudska prava, lidera ACCOUNT Sektorske grupe “zapošljavanje”.


Analiza zakonodavnog okvira u oblasti zapošljavanja u javnom sektoru obuhvata sedam kantona (BPK, TK, SBK, ZDK, USK, Posavski i Kanton 10) I predstavljena je povodom Svjetskog dana borbe protiv korupcije.