Svake sekunde u BiH korupcija odnese 47 maraka. Brojač je počeo sa radom 18. augusta 2012. godine.
Po prvi put EU će od članica zahtijevati dostavljanje izvješća u borbi protiv korupcije
11. Dec. 2012.
Političarima je interes ne boriti se protiv korupcije
Renzo Daviddi, zamjenik šefa Izaslanstva EUa u BiH, kazao je kako se naša zemlja nalazi doista nisko na samoj listi i ima brojne probleme s kojima se treba nositi

Emir Đikić, predsjedatelj Odbora direktora Transparency Internationala BiH, ocijenio je kako je BiHu principu "zarobljena država" te da nema niti jednog stupa koji je dobio veliku i pozitivnu ocjenu, uključujući i medije i civilni sektor.

 

Selektivna primjena zakona


Sudstvo nam je loše, zkonodavni sustav isti takav, ali kad se sve zavrti i zatvori krug, sve se vraća na političke stranke i na naših šest "dragih lidera" koji sjede i dogovaraju se, a poslije sve to provode na neki nama nepoznat način, kazao je Đikić predstavljajući Nacionalnu studiju integriteta (NIS) u BiH, koja je rađena u 25 zemalja EUa te Švicarskoj i Norveškoj. 

 

On je podvukao da bi željeli da nova vlast zaista počne raditi na borbi protiv korupcije, odnosno na onim stvarima koje su nam obećavali u predizbornoj kampanji. Jedan od najvećih problema u BiH je dosljedna primjena zakonodavnog okvira kako bi svi bili jednako odgovorni pred zakonom, a ne neki malo manje, neki malo više, dok neki uopće nisu odgovorni, kazao je Đikić istaknuvši kako su i mediji i civilni sektor u 90 posto slučajeva politički obojeni. 

 

Mikloš Maršal, jedan od zamjenika u Transparency Internationalu, kaže da je korupcija uvijek neuspjeh samih institucija i svih pojedinačnih grana vlasti, izvršne, zakonodavne, sudske vlasti i samih institucija zaduženih za provedbu, u zadatku da osiguraju integritet javnog sektora. Po prvi put Europska komisija će od zemalja članica zahtijevati dostavljanje izvješća u borbi protiv korupcije. 

Nadamo se da će i političariu BiH čuti poruku, kazao je Maršal. 

 

Renzo Daviddi, zamjenik šefa Izaslanstva EUa u BiH, kazao je kako se naša zemlja nalazi doista nisko na samoj listi i ima brojne probleme s kojima se treba nositi. 

 

Mladen Ćavar, zamjenik ministra sigurnosti BiH, kazao je da ovo ministarstvo nije Ministarstvounutarnjih poslova.



Pritisak iz Europe


U našem ministarstvu radimo sve kako bismo stvorili ozračje koje će biti pogodno za kvalitetnu i bespoštednu borbu protiv korupcije. Mislim da agencije za provođenje zakona vrlo dobro rade svoj posao i procesuiraju određene slučajeve. Daljnja procedura ide na tužiteljstvo i sudove i osobno smatram da je sada problem u ove dvije institucije, kazao je Ćavar.

 

Srđan Blagovčanin, izvršni direktor Transparency Internationala BiH, ističe da antikorupcijske reforme zahtijevaju i političku volju. 

 

"Mi smo u situaciji da očekujemo političku volju od ljudi koji imaju interes ne boriti se protiv korupcije", kazao je Blagovčanin. 

On je konstatirao daje u Hrvatskoj ključni pritisak koji je doveo do procesuiranja političke korupcije na najvišim razinama vlasti došao iz Bruxellesa i da je ova zemlja ključni iskorak na tom polju kada je taj pritisak postao toliko jak da više nije mogao bitiignoriran. 

"Dakle, mi očekujemo od Europske komisije da bh. liderima pošalje vrlo jasnu poruku", kazao je Blagovčanin.

 

(Dnevni list)