Svake sekunde u BiH korupcija odnese 47 maraka. Brojač je počeo sa radom 18. augusta 2012. godine.
U Uniji studenata Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru upriličena prezentacija projekta “Borba protiv korupcije u obrazovanju”
23. Okt. 2012.
ANKETA STUDENATA POKAZALA: Za korupciju podjednako krivi i studenti i profesori
U prvom krugu rada s 8 javnih sveučilišta napravili smo anonimnu anketu s 1000 studenata. Bili smo iznenađeni njihovim odgovorima. Studenti u velikom broju smatraju da su za korupciju podjednako odgovorni i studenti i profesori

Sigurno je da je korupcija prisutna u svim porama društva i da akademska zajednica nije od nje operirana, kazala je predstavnica nevladine organizacije "Kyodo" Ljiljana Zita jučer prilikom prezentacije projekta "Borba protiv korupcije u obrazovanju" upriličene u prostorijama Unije studenata Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru. Predstavljanje je organizirala Unija studenata tog sveučilišta, a projekt je uradila nevladina organizacija "Kyodo Centar za civilno društvo" iz Sarajeva, u suradnji s Helsinškim odborom RS-a, dok je projekt financirala Europska unija.



Rezultati ankete zabrinjavajući

U prvom krugu rada s 8 javnih sveučilišta napravili smo anonimnu anketu s 1000 studenata. Bili smo iznenađeni njihovim odgovorima. Studenti u velikom broju smatraju da su za korupciju podjednako odgovorni i studenti i profesori, istaknula je Zita, pri tome naglasivši kako je veliki broj studenata rekao da ne bi nikada prijavio korupciju zbog toga što se boji odmazde, što znači da postoji nepovjerenje prema zajednici, a najodgovornijima za nesuzbijanje korupcije smatraju pravosuđe, u koje nemaju povjerenje. To nas je jako prepalo, u ovoj državi se zbilja mora dobro poraditi da se vrati povjerenje u vladavinu prava, kazala je Zita. Ona je istaknula kako je cilj projekta preventivno djelovanje, odnosno da se u zakone i statutarne dokumente sveučilišta uvedu obvezujuće norme, kojima će se korupcija spriječiti ili makar svesti na najmanju moguću mjeru. U tom smislu su mjere predložene u oblasti ispitnih procedura, gdje smo predvidjeli da nikakvo uvjetovanje kupnje udžbenika i izlaženja na ispit ne može postojati, a to je bila česta pojava na mnogim, ako ne i svim fakultetima.

 

Korupciju teško dokazati

Što se tiče samih ispita, iz prijava koje smo radeći u instituciji ombudsmana i nevladinom sektoru dobili od studenata, postoji velika opasnost da student bude sam na ispitu s profesorom te je potrebno uvesti da još jedna osoba bude prisutna, naglasila je Zita. Univerzitet "Džemal Bijedić" jedan od osam javnih sveučilišta koji je prihvatio sudjelovanje u ovom projektu. Tom prilikom Univerzitetu je dodijeljena zahvalnica za suradnju na implementaciji tog projekta. Glavni tajnik "Univerziteta Džemal Bijedić" u Mostaru, Zoran Kazazić, tvrdi kako na Univerzitetu još nisu detektirali nikakve pojave korupcije. Istina je, studenti govore "ima ovoga, ima onoga", ali kada treba doći na djelo da netko nešto kaže, još uvijek nisu pojavu korupcije shvatili kao društveno opravdano djelo, nego jednostavno shvaćaju kao cinkarenje, kazao je Kazazić. Alen Jaganjac, predsjednik Unije studenata Univerziteta "Džemal Bijedić" kaže kako je korupciju u visokom obrazovanju jako teško dokazati. Unija studenata se do sada borila na više načina, kroz edukaciju, kroz neke konkretne primjere protiv korupcije, odnosno onoga što smo mi čuli o toj temi, ali nažalost studenti su dosta pasivni i često iako znaju da ima korupcije ne poduzimaju ništa, rekao je Jaga.

Zna se za slučaj jednog fakulteta u Mostaru gdje se ispit odgađao 20-ak i više puta, rekla je Ljiljana Zita, prokomentirajući kakva se poruka šalje studentima u takvim slučajevima.

(Dnevni list)