Svake sekunde u BiH korupcija odnese 47 maraka. Brojač je počeo sa radom 18. augusta 2012. godine.
10. Nov. 2014.
KORUPCIJA U ZAPOŠLJAVANJU: Neophodna izmjena legislative u cilju eliminisanja diskriminacije
Suština ideje prijedloga novog pravilnika je da se eliminiše bilo kakav subjektivni, diskriminirajući uticaj na pravljenje rang-liste i određivanje broja bodova kandidatima koji konkurišu na posao

Danas je u Sarajevu u organizaciji Antikorupcijske mreže u BiH – ACCOUNT održana javna debata pod nazivom "Pravilnik o kriterijima za prijem zaposlenika u radni odnos u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama kao javnim ustanovama na području Kantona Sarajevo, sa posebnim osvrtom na potrebu izmjena i dopuna istog u cilju eliminacije diskriminacije i suprostavljanja korupciji".
Direktor ACCOUNT-a Eldin Karić novinarima je kazao da su osobe koje godinama traže posao, ali ga ne mogu naći zbog korupcije, motiv za ovakav korak te da će se na ovom primjeru vidjeti da li je vlast zainteresirana da se bori protiv korupcije.
Prema Karićevim riječima, uočeno je mnogo nepravilnosti kada je zapošljavanje u obrazovni sektor u pitanju, tako da se nerijetko dešava da posao dobije osoba koja na rang-listi zauzima 50. mjesto ili nije kompetentna za određenu oblast.
- Imamo situaciju da biologiju predaje neko ko je završio fiziku i slično - rekao je Karić te dodao da broj nepravilnosti nije precizan s obzirom na to da se većina ljudi poslije određenog perioda odluči da se ne prijavljuje.
Izmjene i dopune postojećeg Pravilnika je izradio predsjednik Udruženja potrošača Kantona Sarajevo Hakija Porobić, koji je kazao da je suština ideje da se eliminiše bilo kakav subjektivni, diskriminirajući uticaj na pravljenje rang-liste i određivanje broja bodova kandidatima koji konkurišu na posao.
Direktor Accounta Eldin Karić je dodao da će se od institucija vlasti tražiti izmjena, tj. usvajanje novog pravilnika. Prema njegovim riječima, polazna tačka će biti ministarstva na kantonalnom nivou.
- Ipak, da li će to tako biti – vidjet ćemo. Na tom će se primjeru vidjeti da li je vlast zainteresovana da se bori protiv korupcije, rekao je Karić prije početka debate.
Na debati su učestvovali predstavnici javnih institucija, sektora obrazovanja, nezaposlene osobe, nevladine organizacije i mediji. Napravljen je kratak pregled stanja o radu na izmjenama i dopunama navedenog pravilnika. Na debati su učesnici kroz konkretne primjere za izmjene članova Pravilnika dali svoj doprinos. Hakija Porobić je istakao da “svaki pojedinac koji konkuriše na neko radno mjesto treba da ima ravnopravan položaj”.
Fahrudin Bićo, predstavnik  Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH je naveo da se Pravilnik mora izmijeniti, da Sindikat aktivno radi na tome, jer se već od samog početka primjene Pravilnika pojavljuju anomalije u praksi koje se trebaju što prije korigovati.
Debata je održana sa ciljem da se otvori prostor za diskusiju o izmjeni i dopuni postojećeg Pravilnika koji reguliše oblast zapošljavanja u obrazovnim ustanovama u cilju eliminacije diskriminacije i suprostavljanja korupciji.  Na ovaj način će se stvoriti preduslovi za efikasnu borbu protiv korupcije i diskriminacije u oblasti obrazovanje, uključujući i izmjene i dopune zakonskih propisa kojima se reguliše ova oblast.
Debatu je moderirao Hakija Porobić iz Udruženja potrošača Kantona Sarajevo čiji je poseban fokus rada na suzbijanju korupcije putem obrazovnih institucija. Debata na istu temu bit će organizovana i u drugim gradovima. Preporuke učesnika debate  biće integrisane u aktivnosti Mreže ACCOUNT i sektorske grupe Obrazovanje.  
Iz Accounta su najavili da će korupcija u zapošljavanju, odnosno netransparentnost i diskriminacija prilikom zapošljavanja u javnim ustanovama biti jedna od osnovnih oblasti u kojima će djelovati u narednom periodu.

(Zurnal.ba, Fena)