Svake sekunde u BiH korupcija odnese 47 maraka. Brojač je počeo sa radom 18. augusta 2012. godine.
Sektorska grupa Pravosuđe
02. Okt. 2014.
ACCOUNT-ova JAVNA DEBATA: Neophodno formiranje specijalnog odjela za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala
Dok je stajalište tužilaštva da je najveći uzrok tome nedovoljna kadrovska opremljenost tužilaštava te preopterećenost starim predmetima, nevladin sektor smatra da problem leži u nedovoljnoj volji za rješavanje slučajeva korupcije te činjenici da se osoblje u institucijama zaduženim za procesuiranje slučajeva korupcije bira na način koji nije u skladu sa pravilima profesije i zakonskim propisima

U Sarajevu je danas u organizaciji Antikorupcijske mreže u BiH – ACCOUNT održana javna debata pod nazivom: Pravosuđe - Identifikovanje najefikasnijih policijskih i tužilačkih metoda u otkrivanju i krivičnom progonu koruptivnih krivičnih djela.
Na debati su učestvovali predstavnici Tužilaštva Federacije BiH, Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije, Državne agencije za istragu i zaštitu, nevladinih organizacija i medija. Predstavljeni su podaci o broju prijavljenih slučajeva korupcije te izražena zabrinutost zbog izuzetno malog broja provedenih istraga, podignutih optužnica i donesenih presuda, naročito kada je riječ o osuđujućim presudama. Tako je u 2013. evidentirano 2636 prijava od kojih je tek u 747 slučajeva pokrenuta istraga, a na osnovu toga podignuto je 265 optužnica. Presude su donesene u 147 slučajeva. Takođe, navedeno je kako je i u slučajevima gdje je donesena osuđujuća presuda kazna za počinioca bila na minimalnom nivou propisanom zakonom ili čak i ispod njega.
Istaknuto je i kako se u radu na istraživanju i identifikovanju korupcijskih djela koriste uglavnom reaktivne metode umjesto proaktivnih, te standardne umjesto specifičnih istražnih radnji koje se u svijetu primjenjuju.
Tokom debate, pokrenuta su brojna pitanja o tome koji su razlozi za ovakvo stanje. Dok je stajalište tužilaštva da je najveći uzrok tome nedovoljna kadrovska opremljenost tužilaštava te preopterećenost starim predmetima, nevladin sektor smatra da problem leži u nedovoljnoj volji za rješavanje slučajeva korupcije te činjenici da se osoblje u institucijama zaduženim za procesuiranje slučajeva korupcije bira na način koji nije u skladu sa pravilima profesije i zakonskim propisima.
Zajednički je zaključak da je neophodno raditi na uspostavljanju specijalnog odjela pri Tužilaštvu Federacije BiH koje bi se bavilo suzbijanjem korupcije i organizovanog kriminala po uzoru na USKOK u Republici Hrvatskoj kako bi se efikasnije radilo na istraživanju i procesuiranju korupcijskih krivičnih djela.
Današnja debata ujedno je bila i posljednja u seriji debata organizovanih na ovu temu u okviru aktivnosti sektorske radne grupe Pravosuđe koja djeluje u ACCOUNT-u od 2012. godine.