Svake sekunde u BiH korupcija odnese 47 maraka. Brojač je počeo sa radom 18. augusta 2012. godine.
.
21. Jun. 2018.
OKRUGLI STO O IZMJENAMA ZAKONA O JAVNIM NABAVKAMA: Prekinuti praksu kršenja zakona
U Sarajevu se održava okrugli sto o Izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama

Transparency International u BiH (TI BiH), Antikorupcijska mreža u BiH – ACCOUNT i Agencija za javne nabavke BiH organizuju u Sarajevu u hotelu Evropa Okrugli sto „Izmjene i dopune Zakona o javnim nabavkama“, na kojem je predstavljen tekst Nacrta zakona o izmjena i dopunama Zakona o javnim nabavkama, koji je izradila Radna grupa Vijeća ministara, te komentari i prijedlozi zainteresiranih ciljnih grupa – poslovne zajednice, revizorskih institucija, nevladinog sektora, pravosudne zajednice i grupacije trenera javnih nabavki. Okrugli sto se održava 21. juna u hotelu Evropa u Sarajevu.

Kršenja Zakona o javnim nabavkama

Okrugli sto pruža priliku učesnicima da kroz otvorenu diskusiju daju komentare na predložene izmjene Zakona o javnim nabavkama, daju prijedloge i sugestije za poboljšanje Zakona, te se aktivno uključe u proces javne rasprave (E-konsultacije) koja je u toku.
Prilikom otvaranja konferencije direktor Agencije za javne nabavke Đenan Salčin upozorio je da veliki broj ugovornih organa još uvijek krši Zakon o javnim nabavkama:
-  Doslo je vrijeme kada se to neće tolerisati. Ovim Izmjenama Zakona krećemo u obračun sa tim. Bit će uspostavljena saradnja sa Tužilaštvom tako što će Agencija slati prijave zloupotreba. Jasno je da se u javnim nabavkama potroši više novca nego što je to realno. Moramo omogućiti da se smanji ta nepotrebna potrošnja.
Poznato je da se ljudi u ugovornim organima koji se bave javnim nabavkama susreću sa brojnim problemima, istakao je Salčin:
- Između ostalog i sa pritiscima od strane rukovodilaca ili drugih osoba, pa se često izbjegava članstvo u komisijama za provođenje postupaka javnih nabavki.
Okrugli sto pruža priliku učesnicima da kroz otvorenu diskusiju daju komentare na predložene izmjene Zakona o javnim nabavkama, daju prijedloge i sugestije za poboljšanje Zakona, te se aktivno uključe u proces javne rasprave (E-konsultacije) koja je u toku.



U izmjene Zakona su uključeni svi koji mogu doprinijeti njegovom poboljšanju. Nevladin sektor, ACCOUNT i TI čine sve da taj zakon bude antikoruptivan, rekao je Eldin Karić, direktor ACCOUNT-a, ali i upozorio da se u isto vrijeme neki drugi zakoni kreiraju tako da omogućavaju korupciju:
- Svjedoci smo da se u Parlamentu FBiH mijenjaju odredbe Krivičnog zakona koje se odnose na trgovinu uticajem na način da se tim izmjenama omogućava korupcija. Mnogi parlamentarci su pred sudovima optuženi za to krivično djelo, zato ga i mijenjaju. Mi ovdje trošimo ogromnu energiju da se Zakon o javnim nabavkama učini efikasnijim i antikorupcijskim. Do 6.7.2018. će biti otvorene eKonsultacije i pozivamo sve koji mogu doprinijeti da se uključe. Radna grupa za izmjenu Zakona će razmotriti sve što stigne na eKonsultacije. Ima puno prostora da se ZJN "utegne", a civilno društvo ima svoje prijedloge.
Nažalost, u Radnu grupu su uključeni samo predstavnici institucija, istakao je Karić, ali ovaj okrugli sto je prilika da i drugi daju svoj doprinos:
- Osim eKonsultacija, bit će još prilike da se radi na Zakonu, između ostalog i u parlamentarnoj proceduri.

Na okruglom stolu učestvuju predstavnici Agencije za javne nabavke, Ureda za razmatranje žalbi, članovi Radne grupe za izmjene i dopune Zakona o javnim nabavkama, predstavnici zainteresiranih ciljnih grupa:
Josip Jakovac, Agencija za javne nabavke BiH, predsjedavajući Radne grupe za izmjene i dopune Zakona o javnim nabavkama BiH, Nermin Lapandić, Ministarstvo odbrane BiH, član Radne grupe za izmjene i dopune Zakona o javnim nabavkama BiH, Aleksandra Martinović, članica Savjetodavnog vijeća Transparency International BiH, Milica Pranjić, pravna savjetnica, Sud BiH, Ljiljana Lalović, sudija, Sud BiH, Tarik Rahić, trener javnih nabavki, Fuad Kozadra, BH Telecom, trener javnih nabavki, Milivoje Stanivuković, kompanija “Lala i Laćo”, Bijeljina.