Svake sekunde u BiH korupcija odnese 47 maraka. Brojač je počeo sa radom 18. augusta 2012. godine.
Sarajevo
26. Jun. 2015.
TREĆA GODIŠNJICA ACCOUNT-a: Novinarke Mirjana Popović i Elma Kazagić dobitnice nagrade za najbolje izvještavanje o korupciji
Novinarka Centra za istraživačko novinarstvo iz Sarajeva Mirjana Popović dobila je nagradu za najbolji pisani izvještaj o korupciji za svoju priču o plaćenom smještaju ministara, “Naknada za smještaj u vlastitom stanu”. Najboljim videoprilogom proglašen je rad novinarke magazina Mreža Federalne televizije Elme Kazagić, “ Veliki kriminal preko malih hidrocentrala”, o komlikovanoj mreži političara, policije, tužilaca, sudija i tajkuna u Travniku

Novinarke Mirjana Popović i Elma Kazagić proglašene su dobitnicama nagrada za najbolje izvještavanje o korupciji u prethodnoj godini na dodjeli novinarskih nagrada Antikorupcijske mreže u Bosni i Hercegovini ACCOUNT održanoj u petak u Domu mladih u Sarajevu.

Novinarka Centra za istraživačko novinarstvo iz Sarajeva Mirjana Popović dobila je nagradu za najbolji pisani izvještaj o korupciji za svoju priču o plaćenom smještaju ministara, “Naknada za smještaj u vlastitom stanu”. Najboljim videoprilogom proglašen je rad novinarke magazina Mreža Federalne televizije Elme Kazagić, “ Veliki kriminal preko malih hidrocentrala”, o komlikovanoj mreži političara, policije, tužilaca, sudija i tajkuna u Travniku.

Nagrada za najbolji audioizvještaj nije dodijeljena zbog malog broj prijavljenih radova u ovoj kategoriji koji po mišljenju članova žirija nisu ispunili kriterije za nagradu.

Članovi ovogodišnjeg žirija bili su Štefica Galić, urednica portala Tačno.net, Ozren Kebo iz organizacije Internews, Aldin Arnautović, direktor informativnog programa televizije Hayat, Zoran Ćatić, urednik Studentskog eFM radija i Siniša Vukelić, urednik portala Capital.ba.

Svaki od dobitnika nagrade nagrađen je sa po 1.000 maraka.

 

 

Povodom treće godišnjice Antikorupcijske mreže organizacija civilnog društva u Bosni i Hercegovini ACCOUNT, danas je u Domu mladih u Sarajevu otvorena izložba fotografija nastalih u vrijeme poplava u maju 2014. godine.

Izložbu je otvorio direktor misije USAID-a u BiH David Barth, naglasivši da ove fotografije služe kao podsjećanje na užasnu destrukciju koja je trajno naštetila ljudskim životima.

Direktor Mreže ACCOUNT Eldin Karić kazao je tim povodom da je izložba način da se skrene pažnja na fotografe i snimatelje, koji su jednako kao i novinari, a ponekad i više, upućeni u sve priče istraživačkog novinarstva.
- Ovo je najmanje što mogu da učine za fotografe i snimatelje koji su nekada rizikovali i svoje živote da bi skrenuli pažnju bh. javnosti na ono što se dešava - rekao je Karić.

Jedan od selektora izložbe i urednik fotoportala "fotografija.ba" Dženat Dreković naglasio je da većina fotografa i snimatelja nije samo snimala i pravila fotografije, već su pomagali građanima čiji su domovi bili uništeni u poplavama.
- Oni nisu bili samo posmatrači već i učesnici, i to je ono što je najvažnije u vezi s ovom izložbom - rekao je Dreković.

Govoreći o projektu ACCOUNT, David Barth je naglasio da je ovo bio veoma važan projekat na osnaživanju građana i novinara kako bi razumjeli način na koji korupcija “radi” u Bosni i Hercegovini i kako bi joj se mogli suprotstaviti.
- Članovi Mreže ACCOUNT su jako hrabri i imaju velike ciljeve. Po mom mišljenu, ovaj projekat je bio jako uspješan. Mislim da je promijenio način na koji ljudi vide korupciju i da sada znaju da nešto mogu učiniti po tom pitanju - rekao je Barth.

Eldin Karić je naglasio da je u protekle tri godine ACCOUNT uspio nametnuti korupciju kao jednu od najvažnijih tema u Bosni i Hercegovini i na taj način pokazati koliko je korupcija u BiH prioritetni problem u odnosu na sve ostale probleme koje političari pokušavaju da stave u prvi plan.
- Zapravo, na taj način političari pokušavaju sakriti svoju korupciju, prikrivajući je nekim lažnim nacionalnim interesima, lažnim pričama. ACCOUNT, zajedno sa svojim članicama pokušava iznijeti na vidjelo ono što oni rade sa našim sredstvima, šta rade sa našim institucijama, a zbog čega je BiH danas jedna od najnezanimljivijih zemalja za investiranje i jedna od zemalja koja ima najzanemarljivije rezultate u borbi protiv korupcije - rekao je Karić, ističući da su ponosni što su bili dio te borbe protiv korupcije u BiH.

- U narednom periodu ćemo nastojati da uradimo sve ono što nismo uspjeli da dovršimo i da ćemo vršiti pritisak na institucije da se bore protiv korupcije - najavio je Eldin Karić.

Izložba fotografija bit će postavljena u ulici Ferhadija u centru Sarajeva od subote 27. juna do ponedjeljka 29. juna 2015. godine.

Nakon otvaranja izložbe je uslijedila "Konferencija o istraživačkom novinarstvu: Mediji u borbi protiv korupcije".

Na otvaranju Konferencije je istaknuto da su mediji sve više pod kontrolom određenih političkih i poslovnih grupacija te da je ova konferencija pokušaj da se pronađe rješenje za taj problem.
Direktor ACCOUNT-a je istakao je da bez istraživačkog novinarstva nema ni medija, niti novinarstva, te da mediji postaju oglašivačke platforme na koje se kače reklame i gdje političari govore ono što javnost želi da čuje.
- S tim u vezi, vrijeme je da se problem odumiranja istraživačkog novinarstva shvati ozbiljno te da se pokušaju pronaći načini na koje se može spasiti - rekao je Karić.
 
Urednik portala "Capital.ba" Siniša Vukelić istakao je da, nakon što su međunarodne organizacije koje su finansirale medije napustile BiH, mediji pod uticajem određenih grupacija u oba bh. entiteta te da "pokušavaju da se ne zamjere nikome".

S druge strane, kaže, mediji koji žele da se bave istraživačkim novinarstvom nemaju dovoljno resursa i novinara, niti mogu izdvojiti dovoljno vremena za ozbiljnu istraživačku priču, a rezultat toga su površne informacije i neinformiranost građana.

Zaključio je da bez novčanih sredstava nema ni istraživačkog novinarstva te da se u borbi za egzistenciju ne može očekivati nezavisno, kritičko novinarstvo.

U radu Konferencije učestvovali su predstavnici medija i organizacija civilnog društva, studenti novinarstva i njihovi profesori.

 

(ACCOUNT)