Svake sekunde u BiH korupcija odnese 47 maraka. Brojač je počeo sa radom 18. augusta 2012. godine.
09. Dec. 2014.
KONFERENCIJA POVODOM MEĐUNARODNOG DANA BORBE PROTIV KORUPCIJE: Potrebni rezultati, a ne riječi
Od suštinskog je značaja, istakao je Ambasador Velike Britanije u BiH Edward Ferguson, da vlasti u BiH ostvare napredak o pitanju borbe protiv korupcije, jer korupcija u BiH onemogućava ekonomski razvoj, ometa strana ulaganja i povećava troškove poslovanja

Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije (APIK) u saradnji s Transparency International Bosne i Hercegovine (TIBiH) te uz podršku vlade Velike Britanije, organizirala je danas u Sarajevu konferenciju povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije.
Zamjenik direktora APIK-a Dragan Slipac kazao je da je APIK u saradnji s Ambasadom Velike Britanije u BiH napravio strategiju za javno komuniciranje s medijima te da je današnja konferencija prvi korak u implementaciji te strategije.
Kako kaže, planiraju da pretvore APIK u centralnu tačku oko koje će se okupljati svi segmenti društva, institucije i građani BiH te akademska zajednica BiH i da stvore "široki front u borbi protiv korupcije."
Pojašnjava da nova strategija za borbu protiv korupcije predviđa proširenje institucionalnih kapaciteta, poboljšanje normativno-zakonskog okvira u borbi protiv korupcije, poboljšanje prevencije u javnom i privatnom sektoru, koordinaciju s pravosudnim sistemom te podizanje javne svijesti.
- Korupcija je zahvatila sve segmente društva i primila sistemski karakter. Međutim, mi ćemo nastojati da svojim aktivnostima pokušamo unaprijediti prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije - istakao je Slipac.
Ambasador Velike Britanije u BiH Edward Ferguson naglašava da je korupcija ozbiljan problem u BiH te da Ambasada Velike Britanije sarađuje s različitim nivoima vlasti u BiH o pitanju razvijanja strategija za borbu protiv korupcije.
- Međutim, kako su Federica Mogherini i Johannes Hahn nedavno istakli, nisu nam više potrebni slogani i riječi. Ono što trebamo vidjeti jesu rezultati i implementacija, kao i to da organi vlasti u BiH trebaju ovom pitanju dati ključni prioritet - kazao je Ferguson.
Od suštinskog je značaja, ističe, da vlasti u BiH ostvare napredak o pitanju borbe protiv korupcije, jer korupcija u BiH onemogućava ekonomski razvoj, ometa strana ulaganja i povećava troškove poslovanja.
Predsjedavajući Odbora direktora TIBiH Emir Đikić naglasio je da su političke partije u BiH konstantno ocjenjivane kao najkorumpiranije u sistemu borbe protiv korupcije tokom posljednjih nekoliko godina.
Također ističe da su, monitorišući presude i procese tokom posljednjih pet godina, došli do zaključka da su sudstvo i tužilaštvo apsolutno neefikasni u borbi protiv korupcije. Osim njih, tom spisku najkorumpiranijih, kaže, dodao bi i zdravstveni i obrazovni sistem, kao i policijske snage.
- Istraživanja TIBiH ukazuju na to da BiH ne uspijeva u borbi protiv korupcije. BiH se pomakla za osam mjesta niže na ljestvici TIBiH - podvukao je Đikić i dodao da "BiH ne samo da nije uradila ništa o pitanju borbe protiv korupcije, već je čak i nazadovala."
Poručio je da se od novih vlasti u BiH očekuje da probiju blokade koje sprečavaju pristup Evropskoj uniji (EU) te da BiH konačno krene naprijed, ne zbog EU već zbog kvaliteta života u BiH i njenih građana.

(Fena)