Svake sekunde u BiH korupcija odnese 47 maraka. Brojač je počeo sa radom 18. augusta 2012. godine.
08. Dec. 2014.
PREZENTACIJA ISTRAŽIVANJA O STANJU U OPŠTINAMA: Uvođenje i primjena praksi za prevenciju i sprečavanje korupcije
Press konferencija na kojoj će biti predstavljeni rezultati istraživanja koje je imalo za cilj da utvrdi u kojoj mjeri su opštine u Bosni i Hercegovini usvojile preporučene prakse za prevenciju i smanjenje korupcije, biće organizovana u Zenici u utorak, 9. decembra 2014. godine, na Međunarodni dan borbe protiv korupcije

Press konferencija na kojoj će biti predstavljeni rezultati istraživanja koje je imalo za cilj da utvrdi u kojoj mjeri su opštine u Bosni i Hercegovini usvojile preporučene prakse za prevenciju i smanjenje korupcije, biće organizovana u Zenici u utorak, 9. decembra 2014. godine, na Međunarodni dan borbe protiv korupcije.
Utvrđivanje stanja u određenim oblastima rada lokalne uprave koje nose rizik od korupcije stvara predispozicije za efikasniju pripremu i usvajanje preventivnih mjera za blagovremeno sprječavanje i povećanje prevencije  korupcije, sukoba interesa i ostalih etičkih, profesionalnih i postupaka u radu lokalne uprave koji se odnose na transparentnost. Analiza “otpornosti na korupciju” urađena je u oblastima koje se odnose na upravu, budžet, transparentnost i javnost rada kao i antikorupcijske politike i starteške dokumente. Istraživanje nudi niz preporuka među kojima su: modernizacija pozicija na lokalnom nivou kroz uvođenje novih pozicija primjerenih potrebama općina, kontinuirana obuka općinskih zaposlenika, uvođenje prakse izrade budžeta za građane i programsko budžetiranje, unapređenje odnosa između zakonodavne i izvršne vlasti, itd.
Istraživanje je provedeno u periodu od avgusta do oktobra 2014. godine i na njemu je radilo 60 organizacija civilnog društva iz Bosne i Hercegovine, članica mreže ACCOUNT, na čelu są Forumom građana Zenice i Centrom za odgovornu demokratiju LUNA.
O nalazima istraživanja na konferenciji će govoriti Mirhunisa Bektaš iz Foruma građana Zenica i Svetlana Vuković iz COD Luna. O značaju istraživanja za buduće aktivnosti na polju izgradnje kapaciteta opština i organizacija civilnog društva za saradnju na izradi akcionih planova za borbu protiv korupcije govoriće Dženana Alađuz iz Udruženja INFOHOUSE.
Svoje prisustvo molimo da potvrdite putem e-maila account@account.ba ili putem telefona 033 209 304. Za sve dodatne informacije, ostajemo na raspolaganju.