Svake sekunde u BiH korupcija odnese 47 maraka. Brojač je počeo sa radom 18. augusta 2012. godine.
11. Nov. 2014.
CIN, ANALITIKA I CPI: Otvorene javne nabavke u Bosni i Hercegovini
Okrugli sto je okupio ključne aktere u oblasti javnih nabavki, u prvom redu predstavnike udruženja poslodavaca i privrednih komora u BiH, javnih institucija poput Agencije za javne nabavke, Ureda za razmatranje žalbi, ureda za reviziju institucija, kao i nevladinih organizacija koje se bave monitoringom javnih nabavki u BiH

Centar za društvena istraživanja Analitika je danas u Sarajevu organizovao okrugli sto pod nazivom „Transparentan i efikasan sistem javnih nabavki u BiH: Između ideala i stvarnosti“, na kojem su predstavljeni preliminarni rezultati istraživanja o preprekama učešća privatnog sektora u postupcima javnih nabavki u BiH.
Istraživanja je provedeno u aprilu i maju 2014. godine, sa ciljem mapiranja ključnih problema i  iskustava privrednika u BiH kada su pitanju različite faze i aspekti procesa javnih nabavki, uključujući percepciju i iskustvo korupcije, dostupnost poziva za javnu nabavku, cijene tenderske i prateće dokumentacije uz ponudu, administrativne takse, kriteriji za kvalifikaciju i izbor ponuđača, žalbeni postupak i nadzor realizacije ugovora.
Preliminarni rezultati istraživanja pokazali su da postoji visok stepen percepcije korupcije u javnim nabavkama u BiH. Glavni nalazi istraživanja također ukazuju na na percepciju rasprostranjenosti praksi koje mogu predstavljati prepreku pravičnoj i aktivnoj konkurenciji među potencijalnim ponuđačima, poput nejasnih kvalifikacionih kriterija i kriterija za ocjenjivanje i izbor ponuđača, dijeljenje predmeta nabavke na više dijelova s namjerom izbjegavanja primjene odgovorajućeg postupka, te izmjene uslova ugovora o javnoj nabavci nakon potpisivanja ugovora.
Okrugli sto je okupio ključne aktere u oblasti javnih nabavki, u prvom redu predstavnike udruženja poslodavaca i privrednih komora u BiH, javnih institucija poput Agencije za javne nabavke, Ureda za razmatranje žalbi, ureda za reviziju institucija, kao i nevladinih organizacija koje se bave monitoringom javnih nabavki u BiH. Učesnici okruglog stola dali su osvrt na glavne rezultate istraživanje, te raspravljali o slabostima sistema javnih nabavki u BiH, kao i mogućim rješenjima za unapređenje stanja u ovoj oblasti.
Okrugli stol se realizira u sklopu  projekta „Otvorene javne nabavke u Bosni i Hercegovini“, koji finansira Evropska unija u iznosu od 424.129,70 EUR, a sufinansira Vlada Velike Britanije u iznosu od 47.125,53 EUR. Projekat zajednički implementiraju Centar za istraživačko novinarstvo (CIN), Centar za društvena istraživanja Analitika i Centar za zastupanje građanskih interesa (CPI). Više informacija o projektu: http://analitika.ba/bs/projekti/otvorene-javne-nabavke-u-bosni-i-hercegovini.