Svake sekunde u BiH korupcija odnese 47 maraka. Brojač je počeo sa radom 18. augusta 2012. godine.
06. Nov. 2014.
PODIJELJENA MIŠJENJA O NOVOM ZAKONU O JAVNIM NABAVKAMA: Pravni osnov za veću transparentnost ili omogućavanje zlopotreba procedura
Diskusija je okupila 20-ak predstavnika građanskog sektora, vladinog sektora, sektora javnih nabavki, kao i medija

Sarajevo, 6.11.2014 - U Sarajevu je danas u organizaciji Anti-korupcijske mreže u BiH – ACCOUNT održana javna diskusija pod nazivom ''Provođenja pravne zaštite i manjkavosti odredbi u novom Zakonu o javnim nabavkama BiH''. Diskusija je okupila 20-ak predstavnika građanskog sektora, vladinog sektora, sektora javnih nabavki, kao i medija.
U prvom dijelu diskusije, prisutnima su se obratili Ostoja Kremenović, Predsjedavajući Vijeća Ureda/Kancelarije za razmatranje žalbi koji je prezentirao neka od rješenja sadržanih u novom Zakonu o javnim nabavkama za koje smatra da predstavljaju pozitivne novine u odnosu na zakon koji je bio na snazi do sada. Nakon toga je Rajko Kecman, član Predsjedništva Udruženja građana "Tender", upoznao prisutne sa manjkavostima odredbi novog Zakona o javnim nabavkama koje je Tender identifikovao i za koje ACCOUNT ocjenjuje da će onemogućiti uspješno provođenje javnih nabavki i doprinijeti korupciji.
Od 16 nedostataka, pomenuti su najvažniji:
- Nepostojanje obaveze ugovornih organa da sačinjavaju godišnje planove nabavke koji će osim taksativnog nabrajanja potrebnih nabavki sadržati i vrste postupaka, rokove, procedure i sl;
- Nepostojanje kazni za prekršaje poput neoglašavanja nabavki na portalu za javne nabavke,
- Onemogućavanje uvida u dokumentaciju za ponuđače koji nisu odabrani tokom procedure javne nabavke i sl.
Takođe, istaknuto je da je zabrinjavajuća činjenica da 22 dana prije isteka roka za pripremu podzakonskih akata za Zakon o javnim nabavkama (28.11.2014), postoji pripremljen nacrt svega 6 od 15 akata. Stoga je sa diskusije upućen poziv nadležnim institucijama i Agenciji za javne nabavke da što ranije omogući javnosti uvid u preostale podzakonske akte kako bi se ostavilo dovoljno vremena za davanje sugestija i komentara na akte koji će biti predloženi.
Zajednički zaključak učesnika diskusije je da novi Zakon o javnim nabavkama, bez obzira na kontradiktorna tumačenja i reakcije, predstavlja tek osnov na kome treba dalje raditi kako bi se ostvarila načela koja će garantovati pravilno provođenje procedura javnih nabavki: transparentnost, nediskriminaciju, jednak pristup, konkurentnost, i sl.

Antikorupcijska mreža u BiH - ACCOUNT