Svake sekunde u BiH korupcija odnese 47 maraka. Brojač je počeo sa radom 18. augusta 2012. godine.
08. Okt. 2014.
Protiv gradonačelnika Komšića podnesena krivična prijava!
Komšić je nedugo nakon imenovanja promijenio Pravilnik o unutrašnoj organizaciji i sistematizaciji, dok se oko istog vodi sudski postupak čime je počinio krivično djelo, a ujedno i povrijedio Statut Grada Sarajeva

Bivši uposlenik Gradske uprave Grada Sarajeva podnio je krivičnu prijavu protiv aktuelnog gradonačelnika Ive Komšića, a prijava je podnesena Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu, saznaje bh. novinska agencija Patria u ovoj pravosudnoj instituciji.
Kako je navedeno u krivičnoj prijavi Komšić je, radeći protivno Zakonu o državnoj službi FBiH i protivno Pravilniku o jedinstvenim kriterijima, pravilima i postupku imenovanja i postavljanja državnih službenika u namjeri da drugom nanese štetu, zloupotrijebio svoj službeni položaj čime je počinio krivično djelo zloupotrebe službenog položaja.
Naime, Komšić je nedugo nakon imenovanja promijenio Pravilnik o unutrašnoj organizaciji i sistematizaciji, dok se oko istog vodi sudski postupak čime je počinio krivično djelo, a ujedno i povrijedio Statut Grada Sarajeva.
Komšić je zloupotrijebio svoj položaj i ovlaštenja jer je izmjenom Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji direktno povrijedio Statut Grada Sarajeva.
Statut Grada Sarajeva jasno i decidno kaže da se izmjene i dopune o unutrašnjoj ogranizaciji donose uz saglasnost sa Gradskim vijećem.
- Bitno je napomenuti da upravo po nezakonito izmijenjenom Pravilniku o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji raspisan konkurs za sekretara Gradske uprave Grada Sarajeva, dok zakonski provedeni konkurs stoji u ladici gradonačelnika, a sve po instrukcijama SDA – kaže naš izvor.
Izmjenom pravilnika omogućeno je kandidovanje Elvira Hadžiahmetovića za sekretara Gradske uprave - Grada Sarajeva kadar SDA, koji je do tada obavljao poslove šefa kabineta Gradonačelnika, a inače politologa po struci.
Hadžiahmetović je izabran za sekretara Gradske uprave Grada Sarajeva jer po izmijenjenom nezakonitom pravilniku o unutrašnjoj organizaciji sekretar može biti bilo koji smjer VSS, a ne samo pravnik. Grad Sarajevo na čelu sa gradonačelnikom Ivom Komšićem je jedinstvena institucija gdje sekretar institucije ne mora biti pravnik.
Gradonačelnik Ivo Komšić oštećuje budžet Grada Sarajeva jer je svjesno, još od početka 2013. godine nezakonito odlagao prijem u radni odnos osoba po zakonito provedenom konkursu.
Ni nakon rješenja Upravne inspekcije br. 03-05-11909/13 od 20.03.2014. god, kojim se nalaže gradonačelniku da izvrši prijem radnika po zakonito provedenom konkursu i prekine sve Ugovore o djelu, gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić nastavlja da krši zakon, potpisivajući nove Ugovore  o djelu i odlažući prijem radnika po zakonito provedenom konkursu.

OŠTEĆEN BUDŽET GRADA SARAJEVA

I nakon pokretanja sudskog spora, gradonačelnik nastavlja da krši zakon i ne sprovodi zakone, a time ujedno nastavlja da oštećuje budžet Grada Sarajeva u vidu povećanja obaveza koje je će utvrditi sud, plus pripadajuće zatezne kamate koje svakim danom sve više rastu.
- Do trenutka objavljivanja ovog teksta nije podnesen ni periodični izvještaj Ministarstvu finansija Kantona Sarajevo, a što je zakonska obaveza budžetskih korisnika. Prema Zakonu o budžetima FBiH predviđena je i novčana kazna u iznosu od 1.000 KM do 5.000 KM za odgovorno lice budžetskog korisnika – dodao je naš izvor.

(Novinska agencija Patria)