Svake sekunde u BiH korupcija odnese 47 maraka. Brojač je počeo sa radom 18. augusta 2012. godine.
CENTRI CIVILNIH INICIJATIVA
08. Okt. 2014.
POLITIČKA IZJAVA O DEPOLITIZACIJI: Nakon izbora posao sposobnim a ne podobnim!!
Od 20 vodećih parlamentarnih stranaka u BiH, njih 11 je potpisalo Političku izjavu i to: SDA, SBB Fahrudin Radončić, HDZ 1990, Demokratska fronta Željko Komšić, Stranka za BiH, PDP, SDU, Naša stranka, HSP, DNZ i HSS

Više od polovine parlamentarnih stranaka potpisalo političku izjavu o depolitizaciji "Nakon izbora prednost sposobnim, a ne podobnim". 
Centri civilnih inicijativa (CCI) su nedavno pokrenuli kampanju za depolitizaciju, departizaciju, profesionalizaciju i jačanje efikasnosti javne uprave, pod nazivom Država.ba.
Rezultati analize koju je CCI proveo pokazuju da u BiH ima približno 5.840 formalnih političkih funkcija na svim nivoima političke vlasti, te približno 19.940 upravljačkih i rukovodećih funkcija unutar javne uprave i javnog sektora generalno.
Javna je tajna da se velika većina potonjih funkcija smatraju stranačkim, izbornim plijenom, pri čemu se to više i ne pokušava prikriti, navodi se u saopćenju Centara civilnih inicijativa.
Politička i stranačka imenovanja rukovodilaca i službenika vrlo važnih državnih agencija i institucija generiraju vrlo nisku efikasnost, nerad, izostanak vertikalne odgovornosti, politizaciju službe, zloupotrebe ovlaštenja, itd., saopćeno je.
Istovremeno, značajno se narušava unutrašnja stabilnost institucija i doprinosi poremećajima u hijerarhiji odgovornosti jer stranačko zapošljavanje generira odgovornost stranci, a ne instituciji, kao i slabljenju kapaciteta, jer se zapošljavaju podobni, a ne najbolji kandidati.
Zbog svega navedenog CCI je svim političkim strankama ponudio potpisivanje Političke izjave kojom se obavezuju da će, ukoliko budu participirale u izvršnoj i/ili zakonodavnoj vlasti nakon općih izbora, sprovesti jedan od dva predložena modela depolitizacije javnog sektora.
U proteklih deset dana CCI je zaprimio potpisane Političke izjave od 23 političke stranke kojima izražavaju spremnost i obavezuju se na depolitizaciju, profesionalizaciju i jačanje efikasnosti javne uprave u mandatu 2014. – 2018.
Od 20 vodećih parlamentarnih stranaka u BiH, njih 11 je potpisalo Političku izjavu i to: SDA, SBB Fahrudin Radončić, HDZ 1990, Demokratska fronta Željko Komšić, Stranka za BiH, PDP, SDU, Naša stranka, HSP, DNZ i HSS.
Pored pobrojanih, izjavu su potpisale i slijedeće stranke: Stranka dijaspore BiH, SRS RS, Stranka nova Srpska, Regionalni demokratski savez Tuzla, Posavska stranka, Demokratska obiteljska stranka, Snaga Bosne, Seljačka stranka, Bosanskohercegovačka narodna stranka, Prva bosanskohercegovačka stranka, Liberalna stranka i Snaga naroda.
Trenutne parlamentarne stranke koje nisu dostavile potpisanu političku izjavu su: SDP, SNSD, HDZBiH, SDS, NS Radom za boljitak, NDP, DNS, BPS, A-SDA i Socijalistička partija, saopćeno je.
- Iako potpisane Političke izjave nisu garancija da će prva grupa stranaka nakon izbora iskreno pristupiti depolitizaciji javne uprave, kao što ni izostanak potpisanih Političkih izjava kod druge grupe stranaka ne znači da iste nužno odbijaju depolitizaciju, dužni smo naglasiti da su stranke koje su potpisale Političku izjavu iskazale visoki nivo političke odgovornosti spram javnosti, građana i glasača -  kažu u CCI-ju.
CCI poziva glasače da prilikom donošenja odluke o izboru među strankama uzmu u obzir javno iskazanu volju i pismeno obećanje pobrojanih stranaka o njihovoj spremnosti na depolitizaciju javne uprave i davanje šanse sposobnim, umjesto podobnim.
S druge strane, CCI poziva glasače da uzmu u obzir i činjenicu da postoje stranke koje su odbile javno i pismeno očitovanje o problemu stranačkog nepotizma, politizacije i promoviranja političke podobnosti, nasuprot profesionalne sposobnosti i time javnost uskratili za saznanje o njihovim namjerama nakon izbora.