Svake sekunde u BiH korupcija odnese 47 maraka. Brojač je počeo sa radom 18. augusta 2012. godine.
Nakon hapšenja ministara Lijanovića i Bahilja
10. Sep. 2014.
SVI GRIJESI MINISTRA LIJANOVIĆA: Poreske utaje, kupovina glasova, mito, nezakonita dodjela poticaja...
Zanimljivo je kako je akciju Meso prošlog mjeseca podržao upravo ministar Lijanović. Naveo je tada kako ova akcija, koju provodi Uprava za indirektno oporezivanje, ima punu podršku Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije BiH

U akciji kodnog naziva Meso, koja se provodi u više gradova u BiH, uhapšeni su, između ostalih, i federalni ministar poljoprivrede i dopremijer Jerko Ivanković Lijanović, njegov brat Mladen Ivanković Lijanović, zastupnik u Parlamentu BiH, još neki članovi porodice Lijanović, te ministar trgovine FBiH Milorad Bahilj.

U akciji „Meso“, pretreseni su objekti i preduzeća, čiji su vlasnici ili koje koriste osumnjičeni: Jerko Ivanković-Lijanović (1969.), Slavo Ivanković-Lijanović (1957.), Jozo Ivanković-Lijanović (1962.), Mladen Ivanković-Lijanović (1960.), Milorad Bahilj (1953.), Jozo Slišković (1956.), Venka Ivanković (1941.), Željko Mikulić (1959.), Zdravko Ivanković (1968.), Draženko Kvesić (1968.), Miroslav Čolak (1941.), Lijan-Stipe Ivanković (1933.), Mirjana Šakota (1958.), Mirko Galić (1954.), navodi se u SIPA-i.

Iz Tužilaštva BiH saopćeno je kako se radi o jednoj od najvećih akcija u borbi protiv organiziranog kriminala i višemilionskih poreznih utaja.

- Radi se između ostalog, o poreznim utajama u iznosima od više od 11 miliona KM, koje su počinjene sa osnivanjem i kasnijim fiktivnim gašenjem preduzeća, sa ostavljenim velikim dugom za porez. Navedena preduzeća su se bavila uvozom, proizvodnjom i preradom mesa i mesnih prerađevina.
Za navedene višemilionske iznose je oštećen budžet BiH te na taj način i svi građani naše zemlje. Aktivnosti se provode na ukupno 14 lokacija u gradovima širom Bosne i Hercegovine, a bit će realizirano lišenje slobode oko 10 osumnjičenih osoba, te pretresi u 3 preduzeća.

U okviru akcije, izvršeni su pretresi i izuzimanje dokumentacije i dokaznih materijala iz preduzeća: „Lijanovići“ d.o.o. Široki Brijeg, „Kora- fin“ doo Široki Brijeg i „Velmos Company“ d.d. Mostar.

- Navedene osumnjičene osobe su pod istragom i osumnjičene su za kaznena djela organizirani kriminal iz člana 250. stav 3. Kaznenog zakona BiH, a u vezi sa kaznenim djelima neplaćanje poreza iz članka 211., porezna utaja ili prevara iz člana 210. i pranje novca iz člana 209. KZ BiH.
Nakon ispitivanja osumnjičenih, postupajući tužitelj donijet će odluku o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora ili mjera zabrane u skladu sa zakonom
– kaže se u saopćenju Tužilaštva BiH.

Kako je državni budžet oštećen za milione maraka

Zanimljivo je kako je akciju Meso prošlog mjeseca podržao upravo ministar Lijanović. Naveo je tada kako ova akcija, koju provodi Uprava za indirektno oporezivanje, ima punu podršku Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije BiH:

- Ova akcija ima potporu jer se veliki postotak trgovine mesom realizira u "sivoj zoni", a potporu ima i direktor UNO-a Miro Džakula koji je smogao snage da se uhvati u koštac s ovim problemom. U aktivnostima koje je poduzelo Ministarstvo otkrivene su mnoge nepravilnosti a koje se odnose na fiktivni otkup poljoprivrednih proizvoda.

Kao primjer nepravilnosti Ivanković Lijanović naveo je firme "Salko Mex" iz Kalesije i "Ekspres komerc" iz Brčko Distrikta, koja izdaje otkupne papire mada već dvije godine ne posluje. Dodao je da je njegovim dolaskom u Ministarstvo uvedeno pravilo da nema isplaćivanja poticaja ako proizvod nije plasiran na tržište, a što je, tvrdi, smanjilo mogućnosti zloporaba. Ministar je demantirao navode da njegovo ministarstvo nije UIO-u dostavilo traženu dokumentaciju u vezi s akcijom "Meso".

Akcija Meso pokrenuta je prošle godine. Navodi se kako je ukupno nezakoniti promet mesa u 2013. godini iznosio više od 28 miliona KM. Iako Lijanović tvrdi kako je podatke UIO-u dostavio odmah, mediji su prenijeli kako se na saradnju Ministarstva poljoprivrede čekalo mjesecima.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH (UIO) još 2011. godine prijavila je Lijanoviće zbog utaje poreza od PDV-a od skoro pet miliona KM. Predmet se vodi u Tužilaštvu BiH.

Novinari Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) došli su u posjed izvještaja koji je UIO proslijedila državnom tužilaštvu krajem marta 2013. godine. U izvještaju se iznosi sumnja da su firme MI-MO Mostar, „Mesna industrija Farmer“ Široki Brijeg, „Farmko“ Široki Brijeg, Z.D.I. „Produkt“ Široki Brijeg i „Laktat“ Posušje, izbjegavajući platiti porez na dodanu vrijednost, oštetile državni budžet za više miliona maraka. Te su firme, kako se zaključuje u Izvještaju UIO BiH, povezane sa preduzećem „Lijanovići“ iz Širokog Brijega, čiji je suvlasnik Jerko Ivanković-Lijanović.

Inspektori UIO BiH su ovih pet firmi povezali sa preduzećem „Lijanović“ na osnovu ugovora o iznajmljivanju objekata klaonice sa opremom za proizvodnju, pogona za preradu mesa i mesnih prerađevina sa kompletnom opremom te na osnovu ugovora o licenci koje je kompanija „Lijanović“ potpisivala sa osumnjičenim firmama.

Inspektori sumnjaju da preduzeće „Lijanović“ d.o.o. vrši osnivanje pravnih lica koja se formalno vode kao vlasnici, odnosno korisnici određene pokretne i nepokretne imovine. Nakon što bi jedna od osnovanih firmi napravila dug po osnovu poreza, prestajala bi sa radom. Potom bi se osnivala nova firma, a scenario bi se ponavljao. Kako te firme nisu raspolagale vlastitom imovinom, UIO ne mogao izvršiti prinudnu naplatu duga, navodi CIN.


Zašto je uhapšen Milorad Bahilj

U izvještaju (UIO BiH) navodi se da je federalni ministar trgovine Milorad Bahilj oštetio državu za iznos od 845.184 KM tako što firma MI-MO d.o.o. Mostar, u kojoj je bio izvršni direktor, nije platila porez na dodanu vrijednost (PDV) u tolikom iznosu. U izvještaju koji je proslijeđen Tužilaštvu BiH navedeno je da porez nisu platili ni Venka Ivanković – odgovorno lice u firmi Farmer Mesna industrija d.o.o. Široki Brijeg – u iznosu od 834.158 KM, Jozo Slišković – odgovorno lice u firmi Farmko d.o.o. Široki Brijeg – u visini od milion maraka, Zdravko Ivanković – odgovorna osoba u firmi ZD.I.-Produkt d.o.o. Široki Brijeg – u iznosu od 828.431 KM i Drago Ivanković iz firme Laktat d.o.o. Posušje u iznosu od 133.703 KM.

U Tužilaštvu BiH nalazi se i krivična prijava uprave Hypo banke protiv braće Lijanović zbog počinjene prevare pri dobijanju kredita. Kako se tvrdi u prijavi, Lijanovići su prevarom, korupcijom i davanjem mita oštetili Hypo banku za 32 miliona eura (64 miliona KM), koliko iznose loši krediti plasirani širobriješkoj porodici u čijem je vlasništvu industrija za preradu mesa, navodi Dnevni avaz. Tu nije kraj prijavama protiv ministra Lijanovića.

U Tužilaštvu KS vodi se istraga protiv Lijanovića na osnovu krivične prijave koju je u maju prošle godine podnijela Federalna uprava policije. Istražitelji FUP-a utvrdili su da je Ivanković Lijanović osnovao grupu za organizovani kriminal kojoj je pristupilo 56 osoba iz FBiH. Ova grupa je formirana s ciljem vršenja krivičnih djela, a radi sticanja protivpravne imovinske koristi, čime je budžet oštećen za 2.999.200 KM, stoji u prijavi FUP-a. Grupa koju je osnovao Lijanović, stoji u prijavi, osumnjičena je da je na nezakonit način, podmićivanjem birača i korištenjem teške imovinske situacije, izvršila uticaj na odlučivanje birača na opštim izborima održanim u oktobru 2010. godine.

Kako je Ministarstvo favoriziralo firme Milkos i ZDI Produkt

Iako ne u direktnoj vezi sa akcijom Meso, ministru Lijanoviću odavno se spočitava i način na koji su dodjeljivani poljoprivredni poticaji. O tome se detaljno pisalo i u revizorskom izvještaju Ministarstva poljoprivrede:

- Pravilnik o uvjetima i načinu ostvarivanja potpora po modelu ostalih vrsta novčanih potpora u poljoprivredi, iako je trebalo, nije propisao posebne kriterije i rokove za podnošenje zahtjeva za ostvarivanje novčanih podrški, na temelju Proizvodnje orijentirane izvozu (5.000.000 KM) već je samo definirao da će biti objavljen posebni javni poziv kojim će navedeno biti naknadno propisano... Ministarstvo nije prezentiralo dokumentaciju na temelju kojih je odredilo koje proizvodnje će biti predmet poticaja izvozu, odnosno parametre na temelju kojih je utvrdilo poticajnu cijenu. Poticaj su tako ostvarila samo dva preduzeća u ukupnom iznosu od 2.077.133 KM – i to ZDI Produkt d.o.o. Široki Brijeg (1.263.876 KM) i Milkos d.d. Sarajevo 813.257 KM).

I u 2012. ova preduzeća ostvarivala pravo na poticaj za izvoz mesnih, odnosno mliječnih proizvoda, i to po uslovima iz tadašnjeg javnog poziva prema kojem se pravo ostvaruje „na temelju izvoza navedenih proizvoda u vrijednosti od preko 2 miliona KM u 2012. godini“, a da je isto ponovljeno kao uvjet za ostvarivanje poticaja u 2013. godini, konstatiramo da je navedeni javni poziv sačinjen na način da uvjete mogu zadovoljiti samo poduzeća ZDI Produkt d.o.o. Široki Brijeg i Milkos d.d. Sarajevo.

Krajnjim korisnicima su sredstva dodijeljena na temelju rješenja ministra Lijanovića, od čega 1.852.810 KM za saniranje šteta usljed prirodne nesreće na poljoprivrednim gazdinstvima u 2012. godini u cilju pokretanja proizvodnje (Branko Međugorac iz Ljubuškog 256.512 KM, Vrtni centar „Lovre Međugorac“ d.o.o. Ljubuški 687.936 KM, Perčinović d.o.o. Tomislavgrad 46.285 KM, Čuljak Drago iz Ljubuškog 248.666 KM, PP Eko proizvodi vl. Borislav Stanišić iz Kiseljaka 15.775 KM, Staklenici d.d. Čapljina 549.878 KM, ZZ Tarčin iz Hadžića 29.188 KM i Kovačević Osman iz Bihaća 18.570 KM), i za investicijsku podršku za ulaganje u staklenike i plastenike i nabavu mehanizacije (Poljoprivredni proizvođač „Bekrić“ vlasnik Fikret Bekrić 33.722 KM).

Federalna uprava za inspekcijske poslove je izvršila inspekcijski nadzor nad dodjelom sredstava iz Rezervi Programa kod korisnika: Vrtni centar „Lovre Međugorac“ d.o.o. Ljubuški, Staklenici d.d. Čapljina, Čuljak Drago Ljubuški i Perčinović d.o.o. Tomislavgrad, i za sva četiri korisnika je tražena obustava isplate odobrene novčane podrške iz razloga jer sredstva nisu dodijeljena u skladu sa zakonima. Isplata sredstava ipak nije obustavljena jer u Ministarstvu tvrde kako Uprava nije imala zakonski temelj za svoj prijedlog obustave.

(zurnal.info)