Svake sekunde u BiH korupcija odnese 47 maraka. Brojač je počeo sa radom 18. augusta 2012. godine.
Koliko pomoći stiže ugroženima?
01. Sep. 2014.
Pogledajte liste donacija opštinama pogođenim poplavama
Kako bismo doprinijeli tome da proces obnove i raspodjele pomoći bude što transparentniji, obratili smo se opštinama pogođenim poplavama i zatražili da dostave liste donacija koje su primili

Nakon katastrofalnih poplava koje su u maju pogodile Bosnu i Hercegovinu, Antikorupcijska mreža – ACCOUNT aktivno se, zajedno sa svojim članicama uključila u pružanje pomoći najugroženijim područjima. Između ostalog, formirani su punktovi putem kojih je građanima omogućeno da se informišu o načinima podjele humanitarne pomoći i njihovim pravima kao i da prijave bilo kakvu nepravilnost koju uoče u procesu raspodjele pomoći i obnove pogođenih područja. U najugorženijim područjima organizovane su tribine na istu temu te provedena anketa među stanovništvom sa pitanjima da li su zadovoljni načinom podjele pomoći.

Istraživanje koje je ACCOUNT proveo na ovu temu možete naći na http://account.ba/novost/9951/istrazivanje-account-a-svaki-treci-korisnik-humanitarne-pomoci-je-svjedok-zloupotreba.

S obzirom da se očekuju  značajnija ulaganja u područja pogođena poplavama,  građani su zabrinuti da će se nepravilnosti pojavljivati i u budućnosti. Kako bismo doprinijeli tome da proces obnove i raspodjele pomoći bude što transparentniji, obratili smo se opštinama pogođenim poplavama i zatražili da dostave liste donacija koje su primili.

U prilogu možete vidjeti liste donacija opština koje su to učinile do ovog trenutka.

Doboj
Kladanj
Milići
Orašje
Vareš