Svake sekunde u BiH korupcija odnese 47 maraka. Brojač je počeo sa radom 18. augusta 2012. godine.
Potop vlasti
14. Aug. 2014.
BRČKO DISTRIKT: Vlada firmama angažovanim na sanaciji šteta od poplava duguje četiri i po miliona KM
U vrijeme majskih poplava, na sanaciji šteta je angažovano oko 30 lokalnih firmi koje sada potražuju oko četiri i po miliona maraka na ime radova, nabavke roba i pružanja usluga. Ovi privrednici čekaju da im fakture budu plaćene, jer odluka o isplati nije donesena na vanrednoj sjednici Skupštine zbog nedostatka kvoruma. Iz Skupštine upozoravaju da odluka “vrvi od nepravilnosti”
Skupština Brčko Distrikta: Zbog nedostatka kvoruma i sumnjivih ugovora Vlade, neke firme bi mogle staviti ključ u bravu

Nakon što su sa osme vanredne sjednice Skupštine Brčko Distrikta 31. jula povučene dvije tačke dnevnog reda koje su se ticale odluke o isplati sredstava lokalnim firmama za rad tokom poplava, još uvijek nije izvjesno kada će privrednici unovčiti zarađeno.
Iako se u medijima uglavnom ističe da je razlog nedonošenja ove odluke nedostatak kvoruma na skupštinskom zasjedanju, iz opozicionih partija upozoravaju da prijedlog Odluke “vrvi od nepravilnosti i sumnjivih radnji”.
Esad Atić, skupštinski zastupnik iz SDP-a tvrdi da su sporne specifikacije koje nisu predočene poslanicima prilikom raspravljanja o odluci, iako je to bila jasna preporuka Pravobranilaštva Brčko Distrikta.
- Po našim saznanjima, mnoge od tih firmi su neuredni poreski obveznici, tako da se ne mogu prijaviti na bilo koji zvanični tender koji raspisuje Vlada, a ipak ih je Vlada odabrala da rade te poslove s obzirom na vanrednu situaciju oko poplava. Tako da imamo slučajeva da neke firme imaju samo dva zaposlena, a da su fakturisale oko milion konvertibilnih maraka raznih poslova i usluga, iako sa nejasnom specifikacijom, kaže Atić u razgovoru za Žurnal.

UGOVORI ZA RODBINU I PRIJATELJE

U vrijeme majskih poplava, na sanaciji šteta je angažovano oko 30 lokalnih firmi koje sada potražuju oko četiri i po miliona maraka na ime radova, nabavke roba i pružanja usluga. Vlada Brčko distrikta je pojedinim privrednicima dodijelila direktne ugovore za poslove saniranja nastale štete. Drugi dio firmi je angažovan u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama i firmama su dodijeljeni ugovori nakon raspisivanja javnog poziva.
- Neke firme su imale godišnji promet od po 2.000 KM, a sad su uradile poslove u vrijednosti od preko 100 hiljada. Radilo se i sa samostalnim poduzetnicima, nabavljao se sjemenski materijal za presijavanje poljoprivrednih površina od firme, a zet vlasnika te firme je poslanik u Skupštini, mnoge robe su nabavljane od firmi čiji su vlasnici i suvlasnici poslanici, tvrdi Atić i dodaje da javnost u Brčkom vjeruje da se veliki dio sredstava pere preko jednog dijela firmi koje su obavljale ove poslove, te da se sredstva vraćaju na partijske račune za naredne izbore.
Radan Spasojević, vlasnik firme “Obnova B” koja je učestvovala u radovima na sanaciji šteta i utovaru i prevozu krupnog otpada, od Vlade Brčko Distrikta potražuje oko 92.000 maraka. Njegova je firma prošla javnu nabavku.
- Na osnovu specifikacija urađenih poslova i potpisanih i ovjerenih od strane nadzora, ispostavili smo fakture, kaže Spasojević za Žurnal.
Prema njegovim saznanjima, najveći dio firmi koje su odabrane po hitnom postupku su bile angažovane za nabavku roba i usluge za potrebe građana.
- Pojedinosti mi nisu poznate, ali znam da se radi o nekim sumnjivim fakturama za kukuruz za presijavanje, kaže Spasojević.
Ove navode potvrđuju i skupštinski zastupnici iz redova opozicije. Prema specifikaciji koju su zastupnici dobili za vanrednu sjednicu, za sjeme za presijavanje je potrošeno više od 640 hiljada maraka. Količina kupljenog sjemena je, navodno, dovoljna za presijavanje 4.000 hektara, dok je u Brčko distriktu za presijavanje pogodno 2.000 hektara zemljišta. Zastupnici također tvrde da niko nije radio kontrolu, te da nema analize urađenih radova.

KO ĆE SADA RADITI?

Gradonačelnik Brčko Distrikta Anto Domić, s druge strane, tvrdi da su sve fakture prekontrolisane i analizirane. U izjavi za Radio Brčko, Domić je najavio da će privrednicima računi biti plaćeni do kraja mjeseca i dodao:
- Ako još uvjek postoji dilema kod članova zakonodavne vlasti oko uradjenih poslova odnosno ispostavljenih računa, mada je Vlada sve detaljno kroz rad nekoliko komisija izanalizirala, nemam ništa protiv da to učini i komisija parlamenta, jer kontrola nikad nije previše. Ono što je sigurno krenuću u novi ciklus konsultacija sa članovima Skupštine, kako bismo sve nejasnoće razjasnili, i Odluku o plaćanju izvršenih usluga usvojili na zasjedanju parlamenta,  na prvoj narednoj sjednici, odnosno do kraja ovog mjeseca.
Ferid Bijelić, čija je firma Bijelić gradnja radila na izgradnji gravitacione ustave sa pratećim objektima, Žurnalu je rekao da se plaši da će na kraju doći do sudskog poravnanja.
- Koliko znam, na sudu u Brčkom ima više hiljada tužbi pravnih lica. Naša tužba bi došla ko zna kad na red. Neplaćanje izvršenih i fakturisanih radova bi bilo ključ u bravu za moju firmu, jer sam stvorio velike obaveze prema dobavljačima-kooperantima, obaveze prema državi, zakonske i ugovorene, te plate radnika, kaže Bijelić.
- Očekujem da će do 9. avgusta godine račun biti vraćen. Ako se ne vrati moramo platiti veliki iznos za PDV od novaca kojih nemamo. Evo ovo kad vam pišem ponovo su zvali, jer su skoro sve rijeke izlile. Ko će im sada raditi? Očekujem od nesavjesnih poslanika koji su otišli na godišnje odmore prije početka zvaničnog odmora i onih koji su opstruisali sjednicu da uzmu lopate i hašove u ruke i da spašavaju stanovnike i ostala dobra. I onda neka fakturišu Vladi svoj rad. Tad bi sigurno digli ruke kad je u svom interesu.

Radan Spasojević je također zabrinut zbog štete koju neusvajanje odluke može donijeti njegovoj firmi.
- Mi sad zbog nedonošenja ove odluke imamo veliku štetu, jer imamo obavezu prema Upravi za indirektno oporezivanje. Mi smo morali prijaviti te fakture i nama teku te obaveze i slijede nam zatezne kamate od 0,03% svaki dan, a onda kazna u visini od 5% od te fakture. Zatezna kamata nam ostaje dok ne izmirimo te obaveze. Kada će to oni nama izmiriti ne znamo. To može duže da potraje. Ta ukupna šteta bi mogla biti sigurno za pola miliona veća, kaže Spasojević.
- Da su oni donijeli odluku da se to plati i onda ušli u proceduru revizije, onda bi se moglo reći da je učinjeno neko krivično djelo. Ovako, nikom nije plaćeno, nema krivičnog djela. Ovaj potez opozicije je bio nepromišljen. Ovo je, izgleda, prilika da se napadne vlast. Ovo je bila gola borba za vlast. To nije bilo korektno od poslanika Skupštine, smatra vlasnik Obnove B.
Glavni revizor Brčko Distrikta Dževida Hodžić, objasnila nam je da će se ugovori koje je Vlada potpisala i ispostavljeni računi naći u redovnom procesu revizije ukoliko Skupština ne podnese zahtjev Uredu za reviziju da se revizija uradi ranije.
- Skupština Brčko Distrikta je sada na godišnjem odmoru, kaže Hodžićeva.
Uprkos novim poplavama i ponovnom proglašenju vanredne situacije, na godišnjem odmoru je i zamjenik gradonačelnika Esed Kadrić.

STAVOVI STRANAKA

U svojim ranijim izjavama za medije, nakon vanredne sjednice od 31. jula, Kadrić je izjavio:

- Oko 30 tvrtki je bilo anagažirano tijekom poplava, a ovakvim ponašanjem zastupnika oni ostaju bez novca, a njihovi radnici bez plaća. Neshvatljivo je da netko može primiti plaću, a da ne sjedi na svom radnom mjestu. Mi smo upravo danas imali takvu situaciju i razmotrit ćemo je, prenijela je novinska agencija Fena.
Nakon vanredne sjednice, Kadrić je održao sastanak sa brčanskim privrednicima na kojem je dogovoreno da se obave sve neophodne konsultacije kako bi se na novom skupštinskom zasjedanju ovaj problem riješio.
- Ukoliko to ne učinimo doći će do blokade računa svih ovih privrednih subjekata u Distriktu jer neće biti u mogućnosti da plate porez, a ni radnike. Vlada u ovom trenutku raspisuje puno tendera na koje se oni neće moći prijaviti što će dovesti do toga da opet poslove u Distriktu dobijaju firme koje nisu lokalne, upozorio je Kadrić tom prilikom.
Za komentar u vezi sa ovim dešavanjima nismo uspjeli dobiti ni gradonačelnika Brčko Distrikta Antu Domića, koji obilazi (ponovo) poplavljena područja.
Socijalistička partija Brčko Distrikta je u svom saopštenju za javnost, izdatom nakon vanredne sjednice, upozorila kako sredstva koja se izdvajaju iz proračuna Distrikta ne dolaze do onih koji su stvarno pogođeni nedavnim poplavama te da na račun njihove nesreće profitiraju pojedinci i pojedine firme bliske pojedincima u vlasti.
- Ukoliko se ovoliki iznosi isplate za usluge, radove i robe, ovo će sigurno izazvati daleko teže posljedice po budžet Distrikta od samih poplava. Isplatom ovolikih sredstava za sanaciju posljedica od poplava prije svega biće sanirane neke firme, a narod koji je u poplavama izgubio gotovo sve dobit će mizeriju od sredstava, a i tu su uočljive malverzacije - tako što profitiraju jedino oni koji nisu zahvaćeni poplavama, navodi se u saopštenju za javnost Socijalističke partije.
- Posljednje vanredno skupštinsko zasjedanje je pokazalo da u Brčko Distriktu BiH ne postoji Vlast. Vlast je politički subjekt koji je sposoban da donosi Odluke. Brčanska vlast je po ko zna koji put pokazala da nije sposobna da donosi Odluke, pa čak ni one za koja je potrebna prosta većina. Time je ponovo obmanula sve one koji su joj vjerovali, ovaj put one koji su bili angažirani na sanaciji posljedica poplava. Tako se prostor Vlasti u Distriktu pretvorio u pijacu na kojoj čelnici Distrikta trguju sa strankama i poslanicima ne bi li se izglasale odluke koruptivnog sadržaja i tako očuvao kakav-takav privid vlasti. Strašno. Ako je i od Distrikta previše je, stoji u saopštenju Stranke za bolju budućnost.
Socijaldemokratska partija (SDP) Brčko distrikta je u svom saopštenju izrazila žaljenje što jedan broj ozbiljnih gospodarstvenika kao što je i 'Bijelić gradnja'  sa stotinjak zaposlenih radnika trpi posljedice vaše bahatosti i nedonošenja odluke u kojoj ste željeli izjednačiti tvrtke koje samo služe za pranje novca sa onima koji stvarno žive od svog rada.
U Skupštinu Brčko Distrikta je dostavljen i prijedlog odluke o formiranju posebne skupštinske komisije, a prijedlog bi trebao biti razmatran na narednoj sjednici. Komisija bi trebala pregledati svu dokumentaciju na osnovu koje je izvršena nabavka robe, usluga i radova na sanaciji štete i utvriti da li je bilo nezakonitosti u trošenju budžetskih sredstava.

NE POSTOJI STABILNA VEĆINA

Previranja u zakonodavnoj vlasti u Brčko distriktu traju već duže vrijeme.
- Nema kvoruma zato što je to nategnuta većina koju čine SDA i Stranka za BiH i koja je, izdajući bošnjačke interese, pristala da budu privjesak u vlasti srpsko-hrvatske koalicije, prije svega SDS-a i HDZ-a, tvrdi Esad Atić iz SDP-a i smatra da su dešavanja u vezi sa osmom vanrednom sjednicom Skupštine Brčko Distrikta pokazala da ne postoji stabilna većina, da ne postoji ozbiljna i stabilna Vlada i vlast u Brčko Distriktu.
- Samo dva dana prije toga gradonačelnik je podnio zahtjev za održavanjem vanredne sjednice, a na samoj sjednici je povukao dvije od tri tačke predviđenog dnevnog reda. To pokazuje da su ili pod pritiskom kritika opozicije uvidjeli da to neće ići baš jednostavno, ili su se prepali od eventualnih istražnih radnji koje sasvim sigurno trebaju provesti u čitavom ovom procesu, tvrdi Atić.
- Naravno, pozivamo i nadležne institucije, prije svega Tužilaštvo i policiju da se aktivno uključe, jer čitava ova odluka vrvi od nepravilnosti i sumnjivih radnji, tako da tu ima posla, vjeruje Atić.
Sporne dvije tačke su povučene sa dnevnog reda osme vanredne sjednice Skupštine Brčko distrikta nakon što su pojedini poslanici napustili sjednicu, te za donošenje odluke po ovim tačkama nije bilo kvoruma.
(zurnal.info)