Svake sekunde u BiH korupcija odnese 47 maraka. Brojač je počeo sa radom 18. augusta 2012. godine.
Korupcija
31. Jul. 2014.
SANSKI MOST NAKON POPLAVE: Načelnik Avdagić nudi ostavku ako otkrijemo privatno skladište
Na adresu ACCOUNT-a stiglo je nekoliko prijava o nepravilnoj raspodjeli humanitarne pomoći u Sanskom Mostu. Novinari Žurnala kontaktirali su sve prozvane

Sanski Most je jedna od općina koja je najteže pogođena poplavama. Stradalo je blizu 2000 objekata, a šteta se procjenjuje na 11 miliona konvertibilnih maraka.

Antikorupcijska mreža u Bosni i Hercegovini Account primila je brojne prijave neregularnosti u raspodjeli humanitarne pomoći u ovoj Općini. Prijave privatnih skladišta, prijave protiv općinskih službenika koji, navodno, opremaju svoje domove novim namještajem iz humanitarne pomoći koju je Sanskom Mostu uputila Turska, preprodaja pomoći na lokalnim pijacama, samo su neke od pritužbi koje su stigle do Accounta.

Preko društvenih mreža, stanovnici Sanskog Mosta su javno pitali gdje je završilo osam šlepera pomoći koja je stigla iz Turske. Na javnoj tribini koju je u subotu, 26. jula, organizovalo Udruženje građana Za bolji Sanski Most, predstavljeni su i rezultati ankete koju je ovo Udruženje sprovelo u okviru Mreže Account. I prema ovim podacima, većina građana je nezadovoljna distribucijom pomoći.

Žurnal je odgovore potražio kod nadležnih – načelnika Općine Sanski Most dr. Mustafe Avdagića i sekretara Crvenog križa Hamze Avdagića.

NEMOGUĆA MISIJA

Ja garantujem da je u Sani pomoć od Crvenog križa sigurno distribuirana po zakonu. Da li je neko došao i prijavio se da je poplavljen, a nije poplavljen, nek' mu bog dragi to upiše u dobro ili loše, od nas ćete, i od mene kao načelnika Općine, dobiti sve podatke, kaže Mustafa Avdagić načelnik općine Sanski Most.

Na javnoj tribini načelnik Avdagić je naglasio da su u ovaj grad stigle donacije iz 97 zemalja ukupne vrijednosti oko 600 hiljada maraka.

Za pomoć koja je stigla u manjim količinama, namještaj iz Turske, formirana je komisija koju sačinjavaju predstavnik Crvenog križa, predstavnik mjesne zajednice, predstavnik centra za socijalni rad, kaže načelnik Avdagić za Žurnal i dodaje da je komisija odredila kriterije za podjelu pomoći i da po tim kriterijima prednost imaju nezaposlene osobe, osobe koje su u stanju socijalne potrebe, porodice koje imaju najveći broj ukućana i oni koji su najviše stradale u poplavama.

I pored ostalih problema gdje su građani neopravdano nezadovoljni distribucijom pomoći, kažu da se ne radi transparentno i pravovremeno, pojedinci se žale kako nismo u određeno vrijeme uspjeli svima da dostavimo isto, a to je nemoguća misija s obzirom na uvjete i okolnosti u kojim mi radimo, kaže Hamza Alagić, sekretar Crvenog križa Sanskog Mosta.

Za distribuciju humanitarne pomoći, pa tako i one pristigle u osam šlepera iz Turske, u Sanskom Mostu zadužen je isključivo Crveni križ.

Trenutno se vrši distribucija namještaja građanima koji su stradali u poplavama na osnovu spiskova koje sačinjavaju povjerenici mjesnih zajednica i dostavljaju komisiji Crvenog križa Općine Sanski Most, objašnjava Alagić.

Sekretar Crvenog križa dodaje da oni pozivaju i prevodioca sa turskog jezika kako ne bi dali pogrešne dijelove, jer su elementi namještaja odvojeni u kutijama.

Ako ima neko na terenu da je nezadovoljan sa onim što je dobio ili da ima onih koji nisu nikako dobili pomoć, zaista u to ne mogu ulaziti, kad tog namještaja nema dovoljno za sve koji su nastradali u poplavama. Namještaj žele i oni koji su zaposleni, ne prihvataju da po ovom kriteriju namještaj dobivaju samo socijalno ugroženi slučajevi, a čak ni većina njih neće dobiti namještaj jer ga nema dovoljno za sve, kaže Alagić.

PRIVATNA SKLADIŠTA

Na optužbe koje su stigle na Account u vezi sa privatnim skladištima, načelnik Mustafa Avdagić kaže da će podnijeti ostavku ukoliko se dokaže da neko od uposlenika Općine pravi privatna skladišta sa robom iz humanitarne pomoći.

Neka dođu ti iz Antikorupcijske mreže ovdje kod mene i neka me odvedu u to privatno skladište, ja ću ga odmah otpustiti. Ja vam sada govorim da mi date ime i prezime tog zaposlenika Općine koji ima privatno skladište, istog momenta ću podnijeti krivičnu prijavu protiv njega i bit će otpušten istog dana ili ja više neću biti načelnik. Ukoliko utvrdimo da neko od uposlenika Općine ima privatno skladište, ja ću dati ostavku na mjesto načelnika, jasan je Avdagić.

U prijavi koju je primila Antikorupcijska mreža Account preko svog info-punkta u Bihaću protiv uposlenika Općine Sanski Most, Midheta Zukića, navodi se da u svojoj kući u MZ Hrustovo pravi privatna skladišta hrane. Iako je u prijavi navedeno da za ove optužbe postoji i svjedok, Zukić tvrdi da su optužbe obične gluposti.

Ja nisam imao ništa sa raspodjelom pomoći. Na samom početku poplava dobio sam 70 kartona pitke vode od slovenske vojske koju sam podijelio ostalim mještanima sela Hrustovo, tvrdi Zukić.

Garantujem da se pomoć dijeli maksimalno transparentno. Svi koji su dobili pomoć biti će evidentirani. Moguće je da u toj masi ljudi bude neko ko je dobio pomoć, a da nije imao prava na nju, ali i to će se saznati i mene kao načelnika Općine neće biti stid da takvim osobama kažem da vrate humanitarnu pomoć jer ima prioritetnijih slučajeva od njih, tvrdi Mustafa Avdagić.

POMOĆ NA PIJACAMA

Pozvat ću načelnika policije koji je moj kućni prijatelj, i komandira i komesara policije Unsko-sanskog kantona. Mujo Korčić je moj kućni prijatelj i ja ću ga pozvati da dođe u Sanski Most da odemo na lice mjesta. Ja znam da ima 130 zaposlenih u Općini, uzet ćemo adrese i spiskove i ispitati ko je poplavljen, a ko nije i ko je kakvu pomoć dobio, odlučan je načelnik.

Avdagić također odbija mogućnost da se roba iz humanitarne pomoći našla na pijacama.

Da se pojavila garderoba po pijacama kao što pričaju dosad bi je donijeli. Ako mi donesu komad gardarobe iz humanitarne pomoći koji se prodaje na pijaci, ja ću lično podnijeti prijavu protiv tog uposlenika Crvenog križa, tvrdi Avdagić.

Općina Sanski Most nema svoju tržišnu inspekciju. Prema riječima načelnika Avdagića, Općina ima samo građevinskog inspektora, a sve ostale inspekcije su kantonalne.

I Crveni križ radi na sprječavanju preprodaje humanitarne pomoći.

Volonteri Crvenog križa su i na rabljenoj i novoj odjeći crtali slovo H na etiketama, da bi se spriječilo da roba odlazi na pijace i skladišta, i od samog početka se ulaže maksimalan trud da se tako radi. Također smo i molili građane za solidarnost, i obavještavali putem medija da se to ne radi. Mi u Crvenom križu ne možemo biti i policajci i humanitarci, kaže za Žurnal sekretar Crvenog križa Sanskog Mosta Hamza Alagić.

Tačni podaci o razmjerama štete u Sanskom Mostu će biti poznati sredinom avgusta. Crveni križ nastavlja dijeliti pomoć koja se uglavnom sastoji od paketa higijenskih potrepština.

(zurnal.info)