Svake sekunde u BiH korupcija odnese 47 maraka. Brojač je počeo sa radom 18. augusta 2012. godine.
Život na čekanju
20. Jun. 2014.
ŽURNAL U POLJAKOVIĆIMA: Selo klizi a parlament odgađa sjednicu
Klizište koje se pokrenulo u Poljakovićima 15. maja potpuno je uništilo ovaj zaseok. Nijedna od 13 kuća ne može se sanirati

Mještani zaseoka Poljakovići u Mjesnoj zajednici Tinja kod Srebrenika, sa nestrpljenjem čekaju odluku Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine da se zemljište u obližnjem selu Luke dodjeljuje Općini Srebrenik. Tada će, očekuju, moći gradit ispočetka, jer u Poljakovićima više nema života. Parlament FBiH je sjednicu odgodio za 23. juni.

Života više nema

Klizište koje se pokrenulo u Poljakovićima 15. maja potpuno je uništilo ovaj zaseok. Nijedna od 13 kuća ne može se sanirati.

Klizište se pokrenulo ujutro, ali se najveće pomjeranje tla desilo noću.

Naveče je to tako snažno bilo, treštalo je na sve strane, pucalo. Jednostavno se zemlja odvaja. Takav strah nisam ni u ratu zapamtio, to je nevjerovatno. Cijelu noć smo tu oko kuće predeverali, obilazili, gledali stanje šta je i kako je, dok nije svanulo, opisuje nam Sadil Poljaković.

 

Ujutro su ih obišli načelnik Općine i Civilna zaštita. Tražili su da se mještani odmah isele.

Oni su nam sugerisali da ovdje života više nema, sanacija više nema, jedino preostaje država da se pobrine i opština, ko će sve, ne znam ni ja, kaže Sadil.

Dževad Bajrić je u Poljakovićima imao proizvodnju namještaja. Kuću, kaže, neće srušiti, ali će je srušiti teren na kojem je sagrađena.

Sad smo podstanari i sa proizvodnjom i sa stanom. Ako bude kakvih donacija, pravit ćemo kuću na drugom mjestu, kaže Bajrić.

Njegova prva komšinica, Samira Zukanović, također je podstanarka. Budućnost joj je neizvjesna.

Nismo zaposleni. Na birou smo i ja i muž. Dijete je završilo školu. Nema ovdje obnove,a nemamo gdje. Nije siguran teren, nije sigurno za živjeti, pa vidjećemo šta ćemo, hoće li država šta pomoći i šta ćemo, kako ćemo, priča nam Samira.

Pomoć od države

Sakib Poljaković je 40 godina radio u rudniku. Danas je penzioner, a kuću koju je podigao 2002. godine je morao napustiti.

Cigareta mi je jedini lijek. Nemam šta više očekivat'. Tješim se sa njom i eto. Šta je bilo – bilo, kaže Sakib.

On je sa šestočlanom porodicom u kolektivnom smještaju, sa još sedam porodica. Tamo je situacija nikakva, kaže, iako hrane imaju dovoljno.

Dobili smo pakete hrane i odjeće. Narod je donio i hvala im na tome,zahvalan je Sakib, ali dodaje da ih u kolektivnom smještaju, osim Crvenog krsta i pojedinih stanovnika Tinje, niko ne obilazi.

I on očekuje pomoć od države.

Ne mogu obnavljati ovu kuću, ona je gotovo upala,pokazuje nam Sakib boreći se sa suzama.

Federalni Parlament BiH je 12. juna donio Prijedlog zakona o prenosu vlasništva na nekretninama u vlasništvu FBiH, kantona, gradova i općina u nastradalim područjima. 

Dok Parlament FBiH ne usvoji ovaj prijedlog zakona, stanovnici Poljakovića i drugih mjesta pogođenih poplavama i klizištima čekaju u iznajmljenim stanovima, kolektivnim smještajima i kućama u kojima ne bi smjeli boraviti, ali nemaju gdje drugo.

(zurnal.info)