Svake sekunde u BiH korupcija odnese 47 maraka. Brojač je počeo sa radom 18. augusta 2012. godine.
Planiranje
18. Jun. 2014.
ACCOUNT POZIVA ČLANICE: Prijavite se za sudjelovanje u aktivnostima u periodu od juna 2014. do jula 2015
Projekat ACCOUNT će kroz mogućnost angažovanja dodatnih sredstva u periodu od juni 2014.g. – juni 2015.g. raditi na unaprjeđenju programskih aktivnosti Mreže

Antikorupcijska mreža u Bosni i Hercegovini ACCOUNT upućuje poziv članicama za Prijavu za sudjelovanje u  implementaciji projektnih aktivnosti u periodu od juna 2014. do jula 2015.

Uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), Antikorupcijska mreže (ACCOUNT) u čiji sastav ulazi 135 nevladinih organizacija u Bosni i Hercegovini nastavlja sa aktivnostima na sistemskom i održivom pristupu za uspješno suzbijanje korupcije u Bosni i Hercegovini.

Projekat ACCOUNT će kroz mogućnost angažovanja dodatnih sredstva u periodu od juni 2014.g. – juni 2015.g. raditi na unaprjeđenju programskih aktivnosti Mreže. To će biti prilika članicama Mreže da se aktivnije uključe i angažuju na aktivnostima koja se odnose na sljedeće tematske oblasti:
 
1. Monitoring zapošljavanja u javnim institucijama
2. Monitoring provođenja javnih nabavki i pravna pomoć učesnicima u sistemu javnih nabavki
3. Praćenje sudskih postupaka u slučajevima korupcije
4. Jačanje kapaciteta OCD-a i odabranih općina na razvoju strategije za borbu protiv korupcije na lokalnoj razini

Dva su pravca djelovanja u realizaciji ovih aktivnosti. Prvi  pravac se odnosi na jačanje programskih i organizacionih kapaciteta članica Mreže i unaprjeđenje njihovih vještina u praćenju, izvještavanju, informiranju, prijavi i prevenciji korupcije. Ovaj pravac će realizovati kroz tematske programe edukacije i usavršavanja. Drugi  pravac podrazumijeva dodjelu finansijskih sredstava članicama Mreže za implementaciju predviđenih aktivnosti u periodu od 6 mjeseci. Ova sredstva će omogućiti dodatnu mobilizaciju sektorskih grupa i watch dog timova u slučajevima kada je potrebna promptna reakcija na određene situacije.

Za implementaciju aktivnosti koje se odnose na oblasti 1-3 (zapošljavanje u javnim institucijama, proces provođenja javnih nabavki,  i praćenje sudskih postupaka u slučajevima korupcije), za svaku od navedenih oblasti, predviđen je angažman 12 organizacija, dok je za impelmentaciju aktivnosti koja  se odnose na oblast 4 (jačanje kapaciteta općina za razvoj strategije za borbu protiv korupcije) predviđen angažman 6 organizacija.

Finansijska sredstva će se dodjeljivati mjesečno, nakon što organizacije uspješno realiziraju planirane aktivnosti.
ACCOUNT poziva sve zainteresovane članice Mreže koje posjeduju adekvatne programske i organizacione kapacitete da ispune prijavni formular (www.account.ba) i na taj način se prijave za sudjelovanje u realizaciji nastavka aktivnosti projekta Mreže. Molimo članice da u prijavnom formularu obavezno naznače oblast(i) djelovanja u čijoj realizaciji žele sudjelovati. Od prijavljenih članica se očekuje spremnost da sarađuju sa ostalim organizacijama članicama Mreže, predstavnicima institucija sistema, prije svega opštinskim organima vlasti, kao i ostalim organizacijama koje aktivno sudjeluju u borbi protiv korupcije.

Ovom prilikom napominjemo da s obzirom na ograničen broj raspoloživih mjesta za sudjelovanje u realizaciji pojedinih oblasti, aplikacije svih kandidata podliježu evaluaciji prije finalnog odabira. Ocjena sposobnosti organizacije će se izvršiti na osnovu sljedećih evaluacijskih kriterija:

1. Organizacioni i programski kapacitet organizacije
2. Organizaciona struktura/broj i profil uposlenih
3. Rukovodni kapacitet organizacije/profesionalni profil direktora
4. Prethodno iskustvo i ostvareni rezultati organizacije u relevantnim oblastima.

Pri odabiru organizacija će se voditi računa i o geografskoj zastupljenosti!

Nakon što se izvrši finalni odabir, članice Mreže će biti obavještene o rezultatima evaluacije. Članice koje budu izabrane potpisaće Memorandum o saradnji u kojem će biti precizirani prava i obaveze.

Prijave možete dostaviti do 30. juna 2014. godine.

Prijavni formular dostupan je ovdje.

 

(ACCOUNT)