Svake sekunde u BiH korupcija odnese 47 maraka. Brojač je počeo sa radom 18. augusta 2012. godine.
Sarajevo
23. Apr. 2014.
TRANSPARENTNOST INSTITUCIJA: Potreban nam je novi zakon da olakša pristup informacijama
Poboljšanje primjene Zakona o slobodi pristupa informacijama u BiH je neophodno zbog zadovoljavanja javnog interesa, javnog dobra

U okviru realizacije EU projekta CBGI „Izgradnje kapaciteta vladinih institucija za učešće u političkom dijalogu sa civilnim društvom” u Sarajevu je 22. aprila 2014. godine u hotelu Hollywood održan okrugli sto pod nazivom „Izazovi u primjeni ZOSPI-ja u Bosni i Hercegovini“.


Učesnici okruglog stola su bili predstavnici institucija zaduženih za implementaciju ZOSPI-ja, službenici zaduženi za saradnju sa organizacijama civilnog društva (OCD) i za odnose sa javnošću, kao i predstavnici medija i OCD-a koji su aktivni u praćenju transparentnosti rada javnih državnih institucija i kreiranja javnih politika.  


Profesor javne uprave iz Beograda, dr. Dejan Milenković, održao je predavanje o međunarodnom i regionalnom okviru za pravnu zaštitu slobode pristupa informacijama. Osvrnuo se na zakonske okvire slobode pristupa informacijama u Srbiji, te predložio eventualne izmjene za koje smatra da su potrebne ZOSPIJ-u BiH. Pravo na slobodu pristupa informacijama, je zagarantovano pravo svih ljudi, te se kao takvo treba poštovati i ostvarivati u zakonskim okvirima.

Emir Mehmedović, Upravni inspektor pri Ministarstvu pravde BiH, prezentirao je primjenu Zakona o slobodi pristupa informacijama u BiH, naglasivši da su potrebne izmjene zakona, da i dalje postoje dileme na koga se zakon primjenjuje, zašto je drugostepeni organ prema zakonu rukovodilac javnog organa.

Jasmina Džumhur, Ombudsman za ljudska prava u BiH, govorila je o primjeni Zakona o slobodi pristupa informacijama u BiH,  sa pozicije Ombudsmena za ljudska prava. Istakla je da niz Međunarodnih standarda promovira i garantira slobodu izražavanja, pravo da se pruže informacije i pravo građana na informisanje. Primjena zakona o slobodi pristupa informacijama nailazi na probleme zbog  needuciranosti službenika, nepostojanja vodiča za pristup informacijama, zbog nerazdvajanja radnih mjesta službenika za informisanje i radnog mjesta PR-a.

(Antikorupcijska mreža u BiH - ACCOUNT)