Svake sekunde u BiH korupcija odnese 47 maraka. Brojač je počeo sa radom 18. augusta 2012. godine.
Sarajevo
18. Apr. 2014.
SAOPŠTENJE: Trening za bolje izvještaje tužilaštava
Izvještaji će doprinijeti većoj transparentonosti i dostupnosti podataka, smanjit će se broj zahtjeva za pristup informacijama, a izvještaj će biti dostupan svim zainteresovanim licima

U okviru projekta “Unapređenje kvalitete izvještavanja tužilaštava putem godišnjih izvještaja, sa posebnim osvrtom na prilagođavanje izvještaja javnosti”, koji tehnički podržava USAID JSDP II, u Sarajevu je u četvrtak, 17. aprila 2014. godine u Hotelu “Hollywood”, održan trening za unapređenje načina prezentovanja godišnjih izvještaja tužilaštava javnosti.

Predstavnici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, deset tužilaštava u BiH (Federalno tužilaštvo Federacije BiH, Republičko tužilaštvo Republike Srpske, Okružno tužilaštvo u Banja Luci, Okružno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu, Okružno tužilaštvo u Doboju, Okružno tužilaštvo u Bijeljini i Okružno tužilaštvo u Trebinju, Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo, Kantonalno tužilaštvo Zeničko-Dobojskog kantona i Kantonalno tužilaštvo Hercegovačko-neretvanskog kantona) i Udruženja tužilaca BiH, su radili na kreiranju standardizovane forme i strukture godišnjeg izvještaja tužilaštava, koji će biti prilagođen potrebama opšte i stručne javnosti.

Nakon održanog treninga za predstavnike tužilaštava i sačinjavanja narativnog izvještaja, izvještaj je predstavljen organizacijama civilnog društva. Predstavnici organizacija civilnog društva su dali svoje mišljenje o prezentaciji i ukazali na eventualne propuste u procesu prezentovanja godišnjih izvještaja. Izvještaji će doprinijeti većoj transparentonosti i dostupnosti podataka, smanjit će se broj zahtjeva za pristup informacijama, a izvještaj će biti dostupan svim zainteresovanim licima. Zaključeno je da organizacije civilnog društva trebaju, kao i do sada prenositi mišljenja opšte javnosti i raditi zajedno sa tužilaštvima na unapređenju prezentovanja ovih izvještaja.

(Antikorupcijska mreža u BiH - ACCOUNT)