Svake sekunde u BiH korupcija odnese 47 maraka. Brojač je počeo sa radom 18. augusta 2012. godine.
ACCOUNT
14. Mar. 2014.
VJERUJTE SVOJIM OČIMA: Ovo su poslanici koji su glasali ZA korupciju
Na konferenciji za novinare dan prije sjednice, nevladine organizacije su istakle da svi koji budu glasali za ovaj zakon podržavaju korupciju. Antikorupcijska mreža ACCOUNT zbog toga objavljuje imena poslanika koji su glasali za ovaj zakon

Sa 20 za, 17 protiv i četiri suzdržana glasa Parlament je usvojio prijedlog zakona o javnim nabavkama BiH sa 25 amandmana koje je ranije prihvatila Komisija za budžet i finansije.

Među usvojenim amandmanima ne nalaze se amandmani nevladinih organizacija. Dan prije održavanja sjednice 70 nevladinih organizacija poslalo je otvoreno pismo u kojem negoduju zbog neusvajanja antikoruptivnih amandmana Komisije za budžet i finansije.

Pismo su potpisali predstavnici Asocijacije poslodavaca BiH, Fonda otvoreno društvo, UG Tender, Transparency International-a BiH i Antikorupcijske mreže ACCOUNT.

Pomenute organizacije su, uz podršku više od 70 nevladinih organizacija, u proteklom periodu pripremile amandmane na Zakon o javnim nabavkama, koji su imali za cilj da spriječe korupciju u sistemu javnih nabavki u Bosni i Hercegovini.

Niti jedan od ponuđenih amandmana, iako su dobili podršku javnosti i političkih stranaka u ranijoj fazi, nije usvojen. Na posljednjoj sjednici Komisije za budžet i finansije Predstavničkog doma Parlamenta, usvojene su tek kozmetičke izmjene prijedloga Zakona, te će takav prijedlog, koji po mišljenju nevladinog sektora ne zadovoljava ni minimum zahtjeva za poboljšanje zakonodavstva u ovoj oblasti, našao na dnevnom redu sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine 13. marta 2014. godine.

Đinita Fočo, direktorica Agencije za javne nabavke BiH, kaže da će utvrđeni prijedlog omogućiti povoljniji status za ponuđače i ugovorne organe, te povećati stepen transparentnosti.

- Nevladine organizacije i poslovni sektor su istoj formi dostavljali i ponavljali amandmane šest do sedam puta. Sve smo radili u konsultacijama sa ekspertima SIGMA i tek onda davali očitovanje Agencije za javne nabavke BiH da li je nešto prihvatljivo ili ne. Postoje četiri zaključka kojim je PS BiH od Vijeća ministara BiH tražio da uradi novi zakon o javnim nabavkama koji će biti usklađen sa evropskim direktivama. Mi smo uradili ono što je od nas traženo - navela je Fočo.

Ocijenila je kako je OCED jasno naznačio da su koruptivni elementi najčešće prisutni kod tehničke specifikacije i realizacije ugovora.

Član Komisije za budžet i finansije i poslanik SNSDa Saša Bursać odbacio je optužbe u medijima koje dolaze iz nevladinog sektora vezane za predloženi zakon o javnim nabavkama.

- Amandmani iz NVO-a se odnose na institucije, a ne na kontekst. Sve se posmatra samo iz jednog ugla. Ne trebaju NVO da diktiraju tempo u ovoj zemlji - poručio je Bursać.

Zastupnica Dušanka Majkić (SNSD) ocijenila je da se "tzv. NVO obraćao sa amandmanima preko SBB-a, a ne preko doma".

Interesantno je da niko od predlagača amandmana, poslanici Nermina Zaimović - Uzunović i Ante Domazet (SDP), Niko Lozančić (HDZ BiH), te Klub poslanika SBB i poslanik te stranke Namik kabil nisu obnovili amandmane koji im nisu usvojeni na Komisiji za budžet i finansije tako da se na samoj sjednici nije pojavio niti jedan amandman na prijedlog zakona o javnim nabavkama.

Na konferenciji za novinare dan prije sjednice, nevladine organizacije su istakle da svi koji budu glasali za ovaj zakon podržavaju korupciju. Antikorupcijska mreža ACCOUNT zbog toga objavljuje imena poslanika.

(ACCOUNT/Oslobođenje)