Svake sekunde u BiH korupcija odnese 47 maraka. Brojač je počeo sa radom 18. augusta 2012. godine.
ACCOUNT
12. Mar. 2014.
70 NEVLADINIH ORGANIZACIJA TRAŽI OD PARLAMENTA: Usvojite antikoruptivne amandmane za javne nabavke
Uz podršku više od 70 nevladinih organizacija u proteklom periodu pripremljeni su amandmani na Zakon o javnim nabavkama, koji su imali za cilj da spriječe korupciju u sistemu javnih nabavki u Bosni i Hercegovini

Danas je u prostorijama Centra za razvoj medija i analize CRMA održana press konferencija više nevladinih organizacija povodom odluke predstavnika političkih stranaka u Parlamentu Bosne i Hercegovine da ne usvoje antikorupcijske amandmane na Zakon o javnim nabavkama.

Predstavnicima medija pročitano je otvoreno pismo koje je ovim povodom upućeno poslanicima Parlamentarne skupštine kao izraz nezadovoljstva nevladinog sektora zbog pomenute odluke. Pismo su potpisali predstavnici Asocijacije poslodavaca BiH, Fonda otvoreno društvo, UG Tender, Transparency International-a BiH i Antikorupcijske mreže ACCOUNT.

Pomenute organizacije su, uz podršku više od 70 nevladinih organizacija, u proteklom periodu pripremile amandmane na Zakon o javnim nabavkama, koji su imali za cilj da spriječe korupciju u sistemu javnih nabavki u Bosni i Hercegovini.

Niti jedan od ponuđenih amandmana, iako su dobili podršku javnosti i političkih stranaka u ranijoj fazi, nije usvojen. Na posljednjoj sjednici Komisije za budžet i finansije Predstavničkog doma Parlamenta, usvojene su tek kozmetičke izmjene prijedloga Zakona, te će se takav prijedlog, koji po mišljenju nevladinog sektora ne zadovoljava ni minimum zahtjeva za poboljšanje zakonodavstva u ovoj oblasti, naći na dnevnom redu sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine zakazane za 13. mart 2014. godine.

Kopija pisma kojim su poslanici Parlamentarne skupštine BiH još jedanput pozvani da zaštite javni interes i usvajanjem antikorupcijskih amandmana spriječe štetu koju zloupotrebe u javnim nabavkama nanose budžetima na svim nivoima u BiH, nalazi se u prilogu ovog saopštenja.

 

(ACCOUNT)