Svake sekunde u BiH korupcija odnese 47 maraka. Brojač je počeo sa radom 18. augusta 2012. godine.
Sarajevo
12. Mar. 2014.
POZIV ZA MEDIJE: Reakcije nevladinih organizacija na Prijedlog Zakona o javnim nabavkama
Pozivamo medije da prisustvuju ovoj konferenciji kako bismo javnosti prenijeli dokaze o neiskrenim i deklarativnim zalaganjima političkih partija u BiH kada je borba protiv korupcije u pitanju

Mreža nevladinih organizacija u borbi protiv korupcije ACCOUNT u srijedu 12. marta u 12 sati u prostorijama CRMA-e (Dalmatinska 1, Sarajevo) organizira Konferenciju za štampu povodom sramne odluke predstavnika političkih stranaka u Parlamentu BiH da ne usvoje antikorupcijske amandmane na Zakon o javnim nabavkama.

Predstavnici UG Tender, Transparency International BiH, Udruženja poslodavaca BiH, Fonda otvoreno društvo i ACCOUNT-a, uz podršku više od 70 nevladinih organizacija, pripremili su amandmane na Zakon o javnim nabavkama, koji su imali za cilj da spriječe korupciju u sistemu javnih nabavki u Bosni i Hercegovini i ponudili ih političkim predstavnicima u Parlamentu BiH. Kroz javne rasprave i debate svi ti amandmani bili su predstavljeni predstavnicima političkih partija. Amandmani koji su kroz disuksije dobili podršku javnosti i političkih stranaka ponuđeni su delegatima u Parlamentu BiH.

Nažalost, niti jedan od ponuđenih antikoruptivnih amandmana nije usvojen. Delegati u predstavničkom domu Parlamenta BiH raspravljat će o Prijedlogu ZJN na sjednici zakazanoj za 13. mart 2014. godine.

Tim povodom u prostorijama Centra za razvoj medija i analize (Dalmatinska 1, Sarajevo) u srijedu, 12. marta 2014. godine u 12 sati bit će organizirana Konferencija za štampu.

Pozivamo medije da prisustvuju ovoj konferenciji kako bismo javnosti prenijeli dokaze o neiskrenim i deklarativnim zalaganjima političkih partija u BiH kada je borba protiv korupcije u pitanju.

Unaprijed se zahvaljujemo na vašoj medijskoj podršci u zajedničkoj borbi protiv korupcije.

 

(ACCOUNT)