Svake sekunde u BiH korupcija odnese 47 maraka. Brojač je počeo sa radom 18. augusta 2012. godine.
Zakon o javnim nabavkama
07. Mar. 2014.
TRANSPARENCY: Zakonodavci ignorišu prijedloge poslodavaca i nevladinog sektora
Činjenica da je u toku javne rasprave pristiglo čak 89 amandmana trebala je osigurati da se usvoje što kvalitetnije rješenja

Transparency International Bosne i Hercegovine najoštrije osuđuje odluku Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine da usvoji Prijedlog zakona o javnim nabavkama bez usvajanja amandmana pristiglih od nevladinog sektora, poslodavaca i pojedinih poslanika.

U saopćenju ove organizacije se navodi da su Transparency i ostale organizacije civilnog društva i ranije upozoravale da prijedlog ovog zakona u sadašnjem obliku ne obezbjeđuje adekvatnu zaštitu od korupcije, kao ni transparentnost, efikasnost i racionalno trošenje javnih sredstava, te su uputile konkretne prijedloge za njegovo unapređenje.

Dodaje se da činjenica da je u toku javne rasprave pristiglo čak 89 amandmana trebala je osigurati da se usvoje što kvalitetnije rješenja.

Međutim, navode iz Transparencyja, Komisija za budžet i finansije pokazala je da je javna rasprava, kao i mnogo puta do sada, organizovana samo da bi se zadovoljila forma, dok se pristigli prijedlozi i komentari ne uzimaju u obzir.
"Činjenica da je Boško Tomić, poslanik SNSD-a i prvi zamjenik predsjedavajućeg Komisije, prije samog zasjedanja Komisije najavio da će SNSD blokirati usvajanje suštinskih amandmana na Prijedlog zakona, jasno govori da je odluka donesena i prije zasjedanja Komisije, te da je SNSD već na početku svojim uslovljavanjima zarobio kompletan proces usvajanja ovako važnog zakonskog rješenja", navodi se u saopćenju.

Transparency ističe da su zakonodavci još jednom pokazali da demokratski procesi u BiH još uvijek ne funkcionišu, da ne postoji spremnost za uključivanje javnosti u proces donošenja odluka, kao i da od samog početka nije postojala namjera za usvajanje antikorupcionih mehanizama i povećanje transparentnosti u oblasti javnih nabavki.

(Fena)