Svake sekunde u BiH korupcija odnese 47 maraka. Brojač je počeo sa radom 18. augusta 2012. godine.
21. Apr. 2017.
Predstavljanje Akcionog plana za borbu protiv korupcije u Općini Odžak
Općina Odžak i Helsinški odbor za ljudska prava u Republici Srpskoj pozivaju medije da prisustvuju predstavljanju Akcionog plana za borbu protiv korupcije, koje će se održati 24.04.2017. u prostorijama Općine Odžak, sa početkom u 13h.

Općina Odžak je jedna od ukupno 11 lokalnih zajednica u BiH, koje su u periodu 2016 – 2017. godine kreirale i usvojile Akcione planove za prevenciju korupcije na lokalnom nivou. Izrada loklanih akcionih planova predstavlja jednu od aktivnosti Antikorupcijske mreže ACCOUNT, čija svrha je pružanje podrške lokalnim zajednicama u izradi efikasnih mjera za prevenciju korupcije. Realizaciju predviđenih aktivnosti finansijski podržava Američka  agencija za međunarodni razvoj (USAID). 

 

Donošenje ovog Akcionog plana za borbu protiv korupcije ima višestruki značaj za Općinu Odžak. Pokrenut je mehanizam učešća javnosti u izradi jednog ovakvog dokumenta i fokus je stavljen na javne diskusije o pitanjima prevencije i sprečavanja korupcije. U ovom smislu veoma su nam značajni i stavovi i mišljenja medija čija aktivnost na ovom planu takođe može doprinijeti rješavanju ovih pitanja, i koju izričito podržavamo. 

 

Ukoliko su Vam potrebne dodatne informacije molimo Vas da kontaktirate Helsinški odbor za ljudska prava u Republici Srpskoj putem telefona: 055 210 851 ili putem e-maila: helcomm@teol.net