Svake sekunde u BiH korupcija odnese 47 maraka. Brojač je počeo sa radom 18. augusta 2012. godine.
08. Dec. 2016.
ODRŽANA PRESS KONFERENCIJA POVODOM OBILJEŽAVANJA SEDMICE BORBE PROTIV KORUPCIJE
Dana je u press centru Centra za kulturu u Bijeljini održana je konferencija za medije koju je organizovao Helsinški odbor za ljudska prava povodom obilježavanja Sedmice borbe protiv korupcije i Međunarodnog dana ljudskih prava.

Na konferenciji su učestvovali Branko Todorović, izvršni direktor Helsinškog odbora za ljudska prava, Aleksandra Letić, programska menadžerica, Tamara Zrnović, programska koordinatorica i Mirjana Ćuskić, saradnica na projektima. Prisutni su se osvrnuli na probleme u borbi protiv korupcije sa kojima se suočava stanovništvo u BiH, fokus je stavljen i na aktivnosti i rezultate Mreže ACCOUNT, te aktivnosti koje na lokalnom nivou sprovodi Helsinški odbor za ljudska prava u RS. Također, razgovaralo se i o poštovanju ljudskih prava u Bosni i Hercegovini u oblasti obrazovanja, zdravstva, zapošljavanja i drugih značajnih oblasti.

 

Zaključeno je da korupcija i dalje jedan od najvidljivijih problema koji koči društveni i ekonomski razvoj zemlje, te da i dalje treba preduzimati aktivnosti u pravcu suzbijanja ove negativne pojave u našem društvu.

 

Poštovanje ljudskih prava takođe nije na zavidnom nivou. Naročito su ugrožena prava manjina, poput povratnika i osoba koje su pripadnici LGBT populacije. U skladu sa tim, potrebno je više i upornije raditi na rješavanju ovih problema, te realizovati različite programe podrške marginalizovanim grupama kako bi se lokalna  zajednica i šira javnost upoznali sa izuzetno bitnim problemima sa kojima se manjine suočavaju u svakodnevnom životu.