Svake sekunde u BiH korupcija odnese 47 maraka. Brojač je počeo sa radom 18. augusta 2012. godine.
10. Okt. 2016.
ODRŽANA PRES KONFERENCIJA O ULOZI NVO SEKTORA U KREIRANJU ANTIKORUPTIVNIH MEHANIZAMA ZA BORBU PROTIV KORUPCIJE U SEKTORU ZDRAVSTVA
U Trebinju je upriličena pres konferencija vezana za realizaciju projekta „Uloga NVO sektora u kreiranju antikoruptivnih mehanizama za borbu protiv korupcije u sektoru zdravstva“, koji provodi Antikorupcijska mreže u BiH – ACCOUNT, koji podržava Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID).

 Na pres konferenciji predstavljeno je istraživanje o aktivnostima borbe protiv korupcije i prisutnosti korupcije u javnim zdravstvenim ustanovama u Istočnoj i Staroj Hercegovini. Istraživanje je sprovelo Udruženje građana RS „Stop mobbing“ Trebinje, kao član Anti-korupcijske mreže u BiH – ACCOUNT.

 

 

„Najveći broj ispitanika smatra da u oblasti zdravstva najviše mogućnosti za korupciju ima u primanju novca ili poklona veće vrijednosti od strane zaposlenih u ovim ustanovama u zamjenu za određeno činjenje, dok nešto manji broj njih misli da je ta mogućnost najizraženija u sprezi farmaceutskih kompanija i doktora medicine, kao i u radu komisija koje odlučuju o pravima osiguranih lica“, pojasnila je Aleksandra Vuković, pravni savjetik u udruženju građana „Stop mobing“.

 

 

Kroz predmetno istraživanje nastojalo se doći do uvida u do sada ostvarene aktivnosti u borbi protiv korupcije u sektoru zdravstva, te utvrditi konkretne, preventivne mjere koje bi, po mišljenju ispitanika, trebalo preduzeti kako bi se spriječilo koruptivno ponašanje u javnim zdravstvenim ustanovama.

 

„Usvajanje pravilnika o prevenciji i suzbijanju korupcije u privrednim društvima, ustanovama i institucijama predstavljalo bi donošenje važnog antikorupcionog akta u kome bi bio sadržan skup mjera materijalne i procesne prirode, kojima bi se sprečavale i otklanjale mogućnosti za nastanak i razvoj različitih oblika koruptivnog ponašanja“, istakla je Vukovićeva.