Svake sekunde u BiH korupcija odnese 47 maraka. Brojač je počeo sa radom 18. augusta 2012. godine.
12. Jul. 2016.
POTPISAN MEMORANDUM O SURADNJI OPĆINE LJUBUŠKI I ANTIKORUPCIJSKE MREŽE U BIH - ACCOUNT
Danas je u zgradi Općine Ljubuški upriličeno je potpisivanje Memoranduma o suradnji između Općine Ljubuški i Antikorupcijske mreže u BiH – ACCOUNT.

Memorandum o suradnji su u ime ACCOUNT-a potpisali predstavnici Udruženja INFOHOUSE i Općine Ljubuški kao polaznu mjeru za efikasnije sprječavanje korupcije na lokalnom nivou. Dokumentom je predviđeno formiranje zajedničke radne grupe koja će učestvovati u izradi antikoruptivnog akcionog plana 2015-2019 za ovu općinu. 


Također, Memorandum precizira suradnju Općine s predstavnicima nevladinog sektora, uključujući tehničku podršku, izgradnju institucionalnog kapaciteta, razmjenu informacija i promociju. 


Nevenko Barbarić, načelnik općine Ljubuški, istaknuo da je potrebno vrlo oštro djelovati u borbi protiv korupcije, te kako je potpisivanje ovog Memoranduma prvi korak k tome:


“Nadam se da ćemo na ovaj način uspjeti smanjiti i u velikoj mjeri onemogućiti širenje korupcije na lokalnom nivou, te samim tim ostvariti suradnju s drugim općinama u BiH, koje se uspješno bore protiv korupcije“, kazao je Barbarić. 


Suradnja općina i nevladinog sektora se, uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj u BiH (USAID), realizuje u okviru aktivnosti Antikorupcijske mreže u BiH – ACCOUNT, koja okuplja preko 70 organizacija civilnog društva u BiH