Svake sekunde u BiH korupcija odnese 47 maraka. Brojač je počeo sa radom 18. augusta 2012. godine.
28. Apr. 2016.
POZIV NOVINARIMA: ACCOUNT dodjeljuje nagrade za najbolje izvještavanje o korupciji
Konkurs se otvara 1. maja i trajat će mjesec dana. Pobjednici će biti proglašeni u junu nakon što petočlani žiri izabere po jedan najbolji rad iz tri kategorije. Svaki od nagrađenih novinara, uz prigodnu plaketu Antikorupcijske mreže, biće nagrađen sa po 1.000 maraka

Antikorupcijska mreža u Bosni i Hercegovini ACCOUNT i ove godine dodjeljuje nagrade za najbolje novinarsko izvještavanje o korupciji.

Nagrade se dodjeljuju novinarima iz svih medija (novine, novinske agencije, radio, televizija, internet portali), za najbolje priče, odnosno istraživanja o korupciji.

Nagrade ACCOUNT-a dodjeljuju se za najbolji pisani izvještaj o korupciji; najbolji videoprilog o korupciji i najbolji audioizvještaj o korupciji, koji su objavljeni u protekloj godini dana (razdoblje od 1. maja 2015. do 30. aprila 2016. godine).

Autore za nagradu ACCOUNT-a mogu predlagati medijske kuće, novinske agencije, urednici svih medija ili sami novinari/autori te Savjetodavni odbor ACCOUNT-a i ocjenjivački žiri.

Konkurs se otvara 1. maja i trajat će mjesec dana. Pobjednici će biti proglašeni u junu nakon što petočlani žiri izabere po jedan najbolji rad iz tri kategorije. Svaki od nagrađenih novinara, uz prigodnu plaketu Antikorupcijske mreže, biće nagrađen sa po 1.000 maraka.

Prijedlozi se šalju na adresu Centra za razvoj medija i analize (Dalmatinska 1, 71000 Sarajevo, BiH), u periodu od 1. do 31. maja 2016. godine. Prijedlozi se šalju poštom uz priložene fotokopije kandidiranih tekstova, odnosno CD ili DVD nominiranih izvještaja/priloga te na zvanični e-mail ACCOUNT-a.

Više informacija o načinu prijave novinari mogu pronaći na internet stranici ACCOUNT-a (www.account.ba), u kategoriji nagrada.

Ovo je četvrti put da ACCOUNT dodjeljuje nagrade za najbolje izvještavanje o korupciji. Novinari Aladin Abdagić, Svjetlana Vučetić i Danijela Regoje dobitnici su nagrada Antikorupcijske mreže u Bosni i Hercegovini za najbolje izvještavanje o korupciji u 2013. godini. U 2014. godini nagrade su dobili novinari Aladin Abdagić i Mubarek Asani. Prošle godine nagrade su dobile novinarke Mirjana Popović i Elma Kazagić.

ACCOUNT