Svake sekunde u BiH korupcija odnese 47 maraka. Brojač je počeo sa radom 18. augusta 2012. godine.
Sarajevo
08. Dec. 2015.
ZVIZDIĆ NA ČETVRTOJ SKUPŠTINI ACCOUNT-a: Istinski smo opredijeljeni za društvo bez korupcije
Iako kaže da sad s manje optimizma gleda na situaciju u vezi s borbom protiv korupcije nego ranije, direktor projekta ACCOUNT Eldin Karić navodi da mu ipak današnji skup u Parlamentu BiH daje snagu i vjeru da će stvari krenuti nabolje

Korupcija, koja prema definiciji predstavlja zloupotrebu javnih ovlasti radi stjecanja osobne ili grupne koristi jeste potpuno neprihvatljiva pojava u suvremenom svijetu posebno u tranzicijskim državama poput BiH, a zbog toga je Vijeće ministara BiH vladavinu prava i borbu protiv korupcije stavilo u vrh prioriteta djelovanja svjesni činjenice da su pravda i pravičnost ključni uvjeti političke stabilnosti, ekonomskog prosperiteta i socijalnog razvoja.

Kazao je to predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić na Skupštini antikorupcijske mreže u BiH koja je održana danas u Sarajevu.

Podsjetio je da je usvojena Strategija za borbu protiv korupcije za period od 2015. do 2019. godine i Akcioni plan za provedbu strategije.
- Taj dokument odražava našu političku opredijeljenost za trajnu borbu protiv korupcije i stvaranje sistemskog rješenja za suzbijanje korupcije na svim nivoima. Dakle, istinski smo opredijeljeni za otvoreno i demokratsko društvo u kojem neće biti mjesta za koruptivna djelovanja koja ostavljaju krupne posljedice u životu građana i cjelokupnog društva i da svakodnevno, naravno u skladu s našim nadležnostima, poduzimamo aktivnosti na njezinom suzbijanju - kazao je Zvizdić.

Podsjetio je da su, vođeni takvim pristupom, povećali budžetska izdvajanja za policijske, tužilačke i sudske strukture u BiH radi efikasnije borbe protiv korupcije.
- Naš cilj je Evropska unija i mi ćemo uložiti sve napore da bismo uspostavili široki pravni i institucionalni okvir potreban za efikasnu borbu protiv korupcije i svakog oblika kriminala. Nećemo dozvoliti da kriminal i korupcija podrivaju temelje našeg razvoja, budućnosti i prosperiteta - poručio je Zvizdić.

I Ambasada SAD-a posvećena je borbi protiv korupcije jer to, kako je kazala novinarima u pauzi skupa ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država u BiH Maureen Cormack, smatra ključnim pitanjem.

Zahvalila je Antikorupcijskoj mreži u BiH (ACCOUNT) za posvećenost i nastojanje da se bave suzbijanjem korupcije te njihovu ulogu smatraju ključnom u svemu tome, ali i nosiocima vlasti za izradu antikorupcijske strategije uz želju da bude i realizirana. Naglasila je da u periodu koji slijedi namjeravaju financirati nekoliko aktivnosti koje se tiču borbe protiv korupcije.
- U tim nastojanjima želimo podržati i ojačati institucije poput tužilaštava i sudstva. To radimo jer im je potrebno moralno uvjerenje, potrebno je da ljudi koji rade na tim slučajevima budu neovisni od političkog utjecaja da bi mogli procesuirati slučajeve za koje svi znamo da postoje - istaknula je.

Podrška je važna i za "zviždače", ljude koji prijavljuju slučajeve korupcije i zbog toga bivaju na razne načine sankcionirani. Bitnim je označila ukazati i građanima da korupcija nije normalna i treba da se bore protiv takvih pojava.

Iako kaže da sad s manje optimizma gleda na situaciju u vezi s borbom protiv korupcije nego ranije, direktor projekta ACCOUNT Eldin Karić navodi da mu ipak današnji skup u Parlamentu BiH daje snagu i vjeru da će stvari krenuti nabolje.

Obećao je da će Account nastaviti raditi kao i dosad ali po malo izmijenjenom sistemu, ali s istim ciljem a to je borba protiv korupcije u svim segmentima društva.

Projekt Mreža Account realiziraju Centar za razvoj medija i analize u partnerstvu s Udruženjem Infohouse te 63 organizacije civilnog društva s područja cijele BiH. Projekt finansira Američka agencija za međunarodni razvoj.

(FENA)