Svake sekunde u BiH korupcija odnese 47 maraka. Brojač je počeo sa radom 18. augusta 2012. godine.
18. Jun. 2015.
ACCOUNT: Održana konferencija „Efikasno procesuiranje korupcijskih krivičnih djela u Bosni i Hercegovini“
Konferencija je na jednom mjestu okupila predstavnike relevantnih bosanskohercegovačkih institucija sa svih administrativnih nivoa (državni, entitetski i nivo Brčko Distrikta) koje se bave otkrivanjem, dokazivanjem i sankcionisanjem korupcijskih krivičnih djela a sa učesnicima konferencije svoja iskustva su podijelili i predstavnici hrvatskog USKOK-a (Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta)

Antikorupcijska mreža u BiH, podržana od strane USAID-a, organizovala je 17. juna 2015. godine u Sarajevu konferenciju pod nazivom ''Efikasno procesuiranje korupcijskih krivičnih djela u Bosni i Hercegovini''. Svrha održavanja konferencije bila je identifikovanje pretpostavki za efikasno otkrivanje, dokazivanje i sankcionisanje korupcijskih krivičnih djela, kao i da se kroz interaktivnu diskusiju profesionalaca dođe do zaključaka i preporuka o preprekama, rizicima i smjernicama za suzbijanje ovih krivičnih djela. Konferencija je održana u sklopu širih aktivnosti USAID-a sa ciljem jačanja pravosudnih institucija.

Konferencija je na jednom mjestu okupila predstavnike relevantnih bosanskohercegovačkih institucija sa svih administrativnih nivoa (državni, entitetski i nivo Brčko Distrikta) koje se bave otkrivanjem, dokazivanjem i sankcionisanjem korupcijskih krivičnih djela a sa učesnicima konferencije svoja iskustva su podijelili i predstavnici hrvatskog USKOK-a (Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta).

Slobodan Šašić, zamjenik glavnog tužitelja USKOK-a i Tonči Petković, tužitelj USKOK-a govorili su o izazovima sa kojima se ovaj ured susreće u svom djelovanju te praksama koje su dosad prepoznali kao najefikasnije. Istakli su kako je jedan od glavnih preduslova za efikasno identifikovanje, procesuiranje i sanksionisanje korupcijskih krivičnih djela nezavisnost pravosudnih institucija i nepostojanje bilo kakvih političkih pritisaka na njihov rad. O situaciji u Bosni i Hercegovini govorili su i   Sead Lisak, direktor Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije (APIK),  Amila Rahić, rukovoditeljica Projekta jačanja tužilačkih kapaciteta u sistemu krivičnog pravosuđa, Miroslav Pejčinović, vodeći istražitelj u Odsjeku za otkrivanje i sprječavanje financijskog kriminala i korupcije Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA),  Meddžida Kreso, predsjednica Suda BiH i Božo Mihajlović, zamjenik glavnog tužioca Tužilaštva BiH i rukovodilac Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju.

Tokom konferencije identifikovani su sljedeći problemi:

  • Administrativna podijeljenost zakona utiče na efikasnost pravosuđa
  • Nedostatak političke volje se ogleda u namjernoj nesaradnji sa policijskim i tužilačkim organima
  • Pred sudovima se uglavnom procesuira ulična sitna korupcija
  • Policijski i tužilački organi nemaju dovoljan broj kadrova i materijalno tehničkih sredstava za efikasan rad
  • Postoji nedovoljna saradnja policijskih i tužilačkih organa
  • Kaznena politika za korupcijska krivična djela je blaga
  • Neophodno je imati kontinuirane strukturalne obuke zaposlenika i specijalizacija praktičara na radu samo na istim problemima


Takođe, učesnici su se usaglasili da je model organizovanja poput USKOK-a poželjan, ali i izrazili sumnju u mogućnost primjene ovog modela s obzirom na ustavno uređenje BiH.

Konferenciji su, pored predstavnika policijskih, sudskih i tužilačkih institucija, prisustvovali i predstavnici organizacija civilnog društva kao i članovi tima za praćenje procesuiranja slučajeva korupcije koji je u okviru ACCOUNT-a uspostavljen u septembru 2014. godine.