Svake sekunde u BiH korupcija odnese 47 maraka. Brojač je počeo sa radom 18. augusta 2012. godine.
24. Apr. 2015.
ACCOUNT VIJEĆU MINISTARA BiH: Što prije usvojiti Strategiju za borbu protiv korupcije
Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije (APIK) uputila je novu Strategiju i Akcioni plan Vijeću ministara BiH na usvajanje u januaru ove godine, ali se ovi dokumenti još uvijek nisu našli na dnevnom redu sjednica Vijeća ministara BiH.

ACCOUNT - Antikorupcijska mreža organizacija civilnog društva u Bosni i Hercegovini poziva Vijeće ministara BiH da što prije usvoji novu Strategiju za borbu protiv korupcije i Akcioni plan za njenu provedbu za period od 2015. do 2019. godine.

Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije (APIK) uputila je novu Strategiju i Akcioni plan Vijeću ministara BiH na usvajanje u januaru ove godine, ali se ovi dokumenti još uvijek nisu našli na dnevnom redu sjednica Vijeća ministara BiH.

Strategija za borbu protiv korupcije 2015 - 2019. i prateći Akcioni plan u skladu su sa međunarodnim dokumentima koje je Bosna i Hercegovina ratifikovala i prilagođena je ustavnim specifičnostima BiH.

Prevencija i borba protiv korupcije su jedan od prioriteta na putu Bosne i Hercegovine ka Evropskoj uniji, što je potvrđeno Sporazumom za rast i zapošljavanje, predstavljenom u julu 2014, setom od šest prioritetnih reformskih mjera koje su podržali Međunarodni monetarni fond, Svjetska banka, Evropska banka za obnovu i razvoj, Evropska unija, Sjedinjene Američke Države i druge zainteresovane strane. Bosna i Hercegovina se obavezala na borbu protiv korupcije i Izjavom Predsjedništva BiH o evropskoj opredijeljenosti i neophodnim reformama BiH na putu ka Evropskoj uniji (EU), koju su osvojila oba doma Parlamentarne skupštine BiH i predsjednici 14 političkih partija.

Strategija se sastoji se od pet stubova od kojih se prvi bavi jačanjem institucionalnog i pravnog okvira institucija u BiH, drugi razvijanjem, promovisanjem i provođenjem preventivne antikorupcijske aktivnosti u javnom i privatnom sektoru, treći unapređenjem djelotvornosti i efikasnosti pravosudnih institucija i organa za provođenje zakona u oblasti borbe protiv korupcije.

Četvrti stavlja fokus na podizanje javne svijesti i promovisanje potrebe za učestvovanjem cjelokupnog društva u borbi protiv korupcije i peti na uspostavljanje efikasnih mehanizama za koordinaciju borbe protiv korupcije, te praćenje provođenja Strategije.

U izradi Strategije za borbu protiv korupcije i pratećeg Akcionog plana su učestvovali predstavnici ACCOUNT-a i drugih relevantnih nevladinih organizacija, kao i predstavnici Vijeća ministara BiH, Ministarstva finansija BiH, Komisije za izbor i praćenje rada Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije (APIK) Parlamenta BiH, APIK-a, predstavnici Tužilaštva i Suda BiH, Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), predstavnici Tima za monitoring i koordinaciju provođenja općeg plana Vlade Federacije BiH u borbi protiv korupcije, Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, Ministarstva pravde RS-a i Tima za prevenciju i borbu protiv korupcije Brčko Distrikta.