Svake sekunde u BiH korupcija odnese 47 maraka. Brojač je počeo sa radom 18. augusta 2012. godine.
11. Dec. 2014.
ACCOUNT: Počele pripreme za monitoring javnih institucija
Monitoring će vršiti 34 organizacije sa područja BiH na čelu s Udruženjem ''Tender'' iz Banja Luke, Udruženjem ''Justicia'' iz Srebrenika i Udruženjem ''Zlatna značka'' Univerziteta u Sarajevu

Treći ciklus treninga namijenjenih organizacijama civilnog društva koje će u periodu od februara do juna sljedeće godine vršiti monitoring rada javnih institucija u tri sektora koja su prema različitim istraživanjima i percepciji građana identifikovani kao sektori s najvećim prisustvom korupcije: zapošljavanje u javnim institucijama, javne nabavke i procesuiranje slučajeva korupcije, počeo je danas u Sarajevu.
Monitoring će vršiti 34 organizacije sa područja BiH na čelu s Udruženjem ''Tender'' iz Banja Luke, Udruženjem ''Justicia'' iz Srebrenika i Udruženjem ''Zlatna značka'' Univerziteta u Sarajevu.
Tokom prva dva ciklusa treninga koja su održana u oktobru i novembru, organizacije su unaprijedile svoja znanja o stanju u tri oblasti te pravnom okviru i dokumentima koji definišu provođenje procedura, ali prema ocjenama nevladinog sektora nerijetko ostavljaju prostor za netransparentno djelovanje i zloupotrebu ovlasti, kao što je to slučaj s postojećim pravilnicima o kriterijima i procedurama za zapošljavanje u javnim ustanovama te novom Zakonu o javnim nabavkama.
Trening se održava u okviru aktivnosti Anti-korupcijske mreže ACCOUNT koja okuplja 156 organizacija civilnog društva iz Bosne i Hercegovine.
Jedan od osnovnih ciljeva ACCOUNT-a je jačanje kapaciteta organizacija za prevenciju korupcije i borbu protiv korupcije.
Serija treninga koja se održava od oktobra 2014. godine do januara 2015. godine ima za cilj da omogući što većem broju organizacija da se aktivno uključe u procese praćenja rada javnih institucija i nivoa poštivanja procedura u lokalnim sredinama i na nivou cijele BiH.